Ugrás a fő tartalomra

P. C. Cast & Kristin Cast: A Kiválasztott

Hogy akadtam rá: Csak úgy böngészgettem bookline-on és mintha előtte is láttam volna valahol amazon.com-on. Végül ez a sorozat nyert a szavazáson. Erre voltak a legtöbben kíváncsiak. Az első részt nem tartottam nagy számnak, de hát van, amikor a sorozat későbbi részekben indul be, így adtam neki esélyt.

EZ A HARMADIK KÖNYV, AMIT A LOBO ÁLTAL MEGHIRDETETT CSÖKKENTSD A VÁRÓLISTÁDAT JÁTÉKRA OLVASTAM!

Úgy általában az egészről: Zoey Redbird immár harmadik hónapja jár az Éjszaka Házába. Utálja, hogy pont Szentestén született, és hát minden barátja csupa nem éppen kedvére való ajándékkal lepi meg, kivéve az élőhalott-halott barátját, Stevie Rae-t és Heath, a nem is olyan expasiját. Az, hogy Stevie Rae valami félresikerült zombi, az nem annyira lényeges, minthogy hóemberes nyakláncot kapunk születésnapunkra.

Gondoltam, adok a sorozatnak még esélyt, hiszen csak van valami titka, amiért ekkora bestseller, amiért ennyire nagyágyú. Nos, a fogalmazás még mindig nevetséges, a szöveget teljesen logikátlanul bontja fel zárójellel, és hát a szókincsről és a szlengről, káromkodásokról ne is beszéljünk. Ez maradt megint ugyanolyan.

Megint előjött az, hogy Zoey istenadta tehetség, és olyan különleges, hogy minden szereplő ódákat zeng az erejéről és a szépségéről, sőt még önmaga is. Amúgy meg lehet a különleges erőt jól is írni, lásd Harry Potter, de ez itt annyira a tipikus Mary-Sue vázolás, hogy erősen felötlik bennem, talán csak paródia az egész sorozat.

És milyen főhős az olyan, aki bár váltig állítja, hogy az élőhalott-halott legjobb barátnője mennyire fontos neki, és közben a legfontosabb dolga az, hogy azon sírjon és vinnyogjon, hogy hóemberes nyakláncot kapott? Sőt, az egész Stevie Rae vonal borzalmas. A többiek érzelmi viszonya is kb. egy 13 éves kezdő író tehetségével van ábrázolva, így inkább csak kínunkban sírunk rajta. Nem is említve azt, hogy a főhősünk nem az emberölést veszi rossz néven a barátnője újdonsült formájában, hanem hogy egy hajléktalant akarna megölni, aki "büdi." Ugyanakkor főhősünk is érzékelteti Stevie Rae-vel, hogy bizony az sokkal nagyobb probléma, hogy három pasival is "ribanckodik," mint az, hogy legjobb barátnője nem éppen élő, legalábbis nem éppen természetes életforma.

Próbálnak valami történetet felvázolni a Castok. A hangsúly azon van, hogy próbálnak. Lenne az, hogy a keresztény hitű emberek, főleg Zoey szülei, elenne vannak a vámpíroknak, és ez előrevetít egy ember vs. vámpír háborút. Na már most történetesen a vámpíroknak wicca vallása van és Zoey szüleinek keresztény. Értem én, hogy itt a Hit Embereit "totálba" másként, túlzottan és radikálisan állítja be, de a két vallást nagyon gyermekien mutatja be, és úgy tűnik, mintha csak valami cselekményelemnek dobná be, de nem igazán tudja elhitetni velünk, hogy a vallás fontos lenne. (Amúgy mellékmegjegyzés, édesanyám élettársa Jehova Tanúja, én wicca, mindkét vallásról van pöpp fogalmam.)

Ugyanez, hogy próbálnak romantikus valamit írni, de inkább a hárem fiction-ök hangulata jön át, ami ha jól lenne megírva, és nem 17 évesekről szólna, még jó is lenne. Erik először is isteníti Zoeyt az ereje miatt, mert mi más miatt, és még csak semmit sem szól, hogy összekötötte magát Heath-tel. Még Erikhez tartozik, hogy olyan csodálatosan van jellemezve: "jó színész, tud énekelni is, biztos nem árulna el egy titkot." Ja hát kérem, ha ez ebből következik... Heath megjegyzi, hogy szívesen megosztja Zoey-t, de neki elnézhetjük a kötelékük miatt. Viszont a pedofil tanár is szívesen elnézi mindkét pasit, de ez a nagy elnézés nem akadályozza meg Zoeyt, hogy azon agonizáljon, mennyire olyan lett, mint Aphrodité, aki mellesleg megjegyzem a kötet legbarátságosabb és legszerethetőbb karaktere, nem csak ő adja az egyetlen humorfoltot, amiket tényleg fel lehet nevetni, hanem ő az egyetlen, aki karakter fejlődik is.

Ami még sutább volt az, hogy megsérül két gyerek, nem spoilerezek, de komoly témaként van felvetve, mégis elintézik minden nagyobb visszhang nélkül. El se mondják, legalábbis ebben a részben, hogy mi lett velük. Ha komolynak kéne vegyük ezt, akkor legalább megtanulhatná a két írónő úgy leírni.

A lehető legrosszabb írói utalás a könyv vége. Zoey érzi, hogy "valami nincs rendben." Mi pedig már kb. a következő könyv nagy csavarját is tudjuk. Remélem, hogy azért mást is tartogatnak a következő részben, mert talán végre beindulhatna már a cselekmény. Úgy tűnik, hogy nagyon vázlatosan tudták, hogy miről fog szólni ez a sorozat és csak uccu essünk neki alapon álltak neki megírni, amit igazán díjazok.

Már csak két megjegyzésem lenne: 1) Az idétlen Romeo és Júlia utalás, amiért ölni tudnék. 2) A geek-ekkel, amit csinált a két írónő, azt nem hiszem el. Az "geek"ség, hogy valaki Harry Pottert olvas? NEM! Az geekség, ha valaki cosplayel, rpg-zik és a többi, Zoey-t még csak fiktív geekként sem akarom a köreimben tudni.

Talán, talán a negyedik részben már megtudom, mitől üt ez a sorozat.

Kedvenc karakter: Aphrodite

Ami kifejezetten tetszett: -

Ami nem tetszett: a vámpír ráerőltetés, a fogalmazás, a hárem fic érzet, Mary-Sue főhős, nulla karakterizálás, nulla történet

A történet: 2/5 pontból

A karakterek: 3/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

Kiadó: Kelly kiadó

Kiadás dátuma: 2010.

Oldalszám: 266 oldal

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Természetfeletti lény szerinti ajánlók

Mivel annyira unatkoztam a The Haunted olvasása közben, csináltam szép polcokat molyon. Amiből jött az, hogy miért ne írnám össze ennek az eredményét a blogomon. Észrevettem, hogy sokan kérnek tőlem úgy ajánlást, hogy „legyen vámpíros,” vagy „legyen szellemes,” és valljuk be, mindenkinek megvan a kedvenc lénye fantasyban, ezért gondoltam, hogy írok egy ilyen posztot. Kaptam olyan ajánlást, hogy írjak TOP 10-es listát vámpíros könyvekből, de mivel a többi lény sajnos háttérbe szorult még eddigi olvasmányaimban, és nem akarom őket sem kihagyni, ezért egybevonok mindenfajta lényt. Nem spoilerezek, így aminek a fülszövegéből nem egyértelmű, hogy milyen lény a főhős pasija (lásd példának okáért Dark Divine) azt nem fogom oda ajánlani. Plusz, amit én nem tartok annak (lásd Káprázat), azt nem fogom oda ajánlani. Szóval teljesen szubjektív vélemény lesz, mint eddig is megszokhattuk, és természetesen tetszési sorrendbe fogom szedni az ajánlásokat. AZ ÉJSZAKA LÉNYEI, AZAZ A VÁMPÍROK Szer

Top 10: Kedvenc romantikus regény

Mostanában megrögzötten néztem, hogy mely posztokra van kereslet, és valamilyen úton-módon a régi Top 10 romantikus könyves listám időről-időre előkerül a legolvasottabb bejegyzések közé. Ezért felötlött bennem az a gondolat, hogy írok egy újabb posztot, de most mindenféle kategória szerint (a többi kategória később várható), és ezt ám frissíteni is fogom, ahogy változik. (Mert most ahogy ránéztem a régi listámra, elszörnyedtem, hiszen a sorozatok folytatásai eléggé lerontották a színvonalat.) Előre leszögezem, hogy klasszikus és szépirodalmat nem teszek fel listákra, mert nem egy kategória a szórakoztató irodalommal, így tehát a legjobb romantikusok között persze, hogy ott van számomra az Üvöltő szelek, de a végén a klasszikusok kilöknének minden modern regényt. :) A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2014. február 17.) 10. Victoria Schwab: Az Archívum (ifjúsági, 3 részes sorozat) Minden testnek van egy története, egy képsorozat, amelyet csak a Könyvtárosok olva

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril