Ugrás a fő tartalomra

Rosemary Clement-Moore: Texas Gothic (Texasi szellemhistória)

Hogy akadtam rá: Böngésztem a friss megjelenések között.

Úgy általában az egészről: Amy Goodnight csak egy nyugodt nyári szünetre vágyik, ami több dolog miatt nem jön össze. Egyfelől vigyáznia kell nagynénje texasi farmjára, ahol a kecskék és egyéb állatok persze mindig azon vannak, hogy megszökjenek. Másfelől a testvére, Phin, megrögzött feltaláló, ezért félő, hogy ha nem vigyáznak rá, felrobbant valamit. A hab a tortán, a szomszédos farmon élő, jóképű cowboy. És ha ez nem lenne elég, dobjuk bele, hogy a Goodnighték mind boszorkányok, Amy nagy bánatára, és pont most jelent meg a kis városkában egy szellem is, az Őrült Pap.

Valami miatt én ezt a horror kategóriában láttam meg, és féltem, hogy ugyanolyan lesz, mint a Cryer’s Cross, azaz egy sablonos horrorfilm utánzat, semmi nagy durranással. Aztán egyből csalódtam, de pozitívan!

Az egész fogalmazása valami rettentően szórakoztató és gördülékeny. Az olvasó azon kapja magát, hogy jéé, már elolvastam 100 oldalt belőle. Valami nagyon jól adja vissza Clement-Moore a tinédzser nyelvezetet, nem akar ő túl fogalmazni, nem akar ő komoly regényt írni, de nem viszi túlzásba és a káromkodásokat jópofán, viccesen ki is írja. Emellett a főhősünk nagyon-nagyon-nagyon szarkasztikus, így minden helyzetet képes feldobni, főleg, hogy ez párosul a nővére szeleburdiságával.

És ez a jó az egész történetben. A karakterek élnek, és hiába van kismillió mellékszereplő, mindegyiknek külön személyisége van és pont ezért nem is érdekel minket, ha egy picit sablonosak, és nyilvánvaló, hogy mi fog történni. Ugyanis az egész csak egy kis nyomozós könyv, afféle Nancy Drew kötet Texas földjein. (Nem olvastam Nancy Drew-t, de ahhoz van folyamatosan hasonlítva a könyvben is a cselekményvonal.) Nem akar Clement-Moore többnek látszani, mint ami, és gyakorta rá is mutatnak a szereplők: „figyelj, te ez olyan, mint valami átlag tucat film cselekménye.” És valóban, az, de az egészet feldobja az említett humor, és tényleg nem arról van szó, hogy egy-két mondat vicces, hanem végig nevettem hangosan az egészet. (Ötven idézetet írtam ki csak belőle, és ez nem az összes értékelhető dolog.)

Egy csipetnyi tini romantika itt is van, bár annyira nincs hangsúlyban, mégis a kedvenc fajta „szerelmemmel” találjuk magunkat szemben itt, ami nem más, mint a „jajj, de utállak, miért találkozom mindig veled?” Tudom, tudom, ez is egy nagy klisé, de imádom az ilyet, ahol nem az van, hogy a pasi bunkó és egyből a csaj a lába elé olvad, hanem a csajnak van tartása, és ordítoznak/vitatkoznak egymással egy jót. Külön ki kell emelnem, hogy annyira jó vonzódás (angol szóval élve chemitry) van a könyvben, hogy sajnálom, hogy Clement-Moore nem írt még sorozatot (legalábbis nem tudok róla), ugyanis tovább is olvastam volna még a romantika részét. Emellett van még egy-két mellékkarakternek is kapcsolata, és rájuk is ugyanannyi figyelmet fordított a megíráskor, mint a főszereplő romantikájára és ez becsülendő.

És egy kis bónusz pont, hogy a testvérek és a családtagok közötti viszonyt élethűen ábrázolja, hogy tényleg milyen, amikor bármennyit is hibázik egy családtagunk, vagy bármennyire is különbözünk, mégis törődünk egymással. Jó volt látni a mai nagyon rosszul hangsúlyozott ifjúsági fantasykban, hogy nem csak a helyes fiúk számítanak.

Bár a világkidolgozásra nem fektetett Clement-Moore akkora hangsúlyt, mégis teljesen hihető lesz a boszorkányok és a szellemek világa, és mindezt megfejeli egy kis antropológiás kutatással. Sokat utalgat arra, hogy a tévében/filmekben mennyivel izgalmasabbnak tűnik egy-egy feladat, történetesen a csontok kiásása, és hogy ez mennyire nem így működik a való világban, és valahol ezt éri el a regényével: egy hihető kis történetet kerekít, ami nem akar túl nagynak tűnni, hiába is vannak benne fantasy elemek.

Összességében egy nagyon könnyed, szórakoztató, kikapcsoló nyári olvasmány. Főleg mert a főhős is épp a nyári szünetét tölti. Nem fogja megváltani a világot, nem eget rengetően romantikus, de ha valaki egy jó nevetésre vágyik, arra tökéletes.

Kedvenc karakter: Amy, Phin, Ben

Ami kifejezetten tetszett: a humor, a jó kis vonzalom, AZ A CSÓK JELENET *___*

Ami nem tetszett: -

A történet: 5/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 4/5 pontból - Nekem valamiért picit fura...

Kiadó: Delacorte Books for Young Readers

Kiadás dátuma: 2011. július 12.

Oldalszám:
416 oldal

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril

V. C. Andrews: Virágok a Padláson

Hogy akadtam rá: Mivel fura érdeklődési köröm van, sokszor belebotlottam ebbe a könyvbe, végül egy német lány javasolta, hogy olvassam el (egyezik az ízlésünk), mivel úgy gondolta, hogy imádnám. Úgy általában az egészről: Adott nekünk a Dollangager család, akik abszolút tökéletesek. Ott van Corrine, a gyönyörű anya, Christopher, a szerető család apa, ifjabbik Christopher, az okos báty, Catherine, a főhősünk, aki balerina akar lenni, és két kisebb iker Cory és Carrie. Igen, a család, mint látjuk imádja a C betűs kezdőneveket. Mind gyönyörűek, mind szőkék és kék szeműek, a szomszédok Dresden babáknak hívják őket, irigylésre méltó életük van. Ha anyuci egy kicsit túl sokat is törődik a külsejével, ugyan mi az, hiszen szeret itt mindenki mindenkit. Ám egy napon a családfő autóbalesetben meghal, és innentől kezdve a tökéletes családi idill megtörik. Édesanyjuk picit összeomlik, de hát ez várható is, végül a szüleihez fordul, és sok-sok levél után a vonakodó nagyszülők készek arra, hogy b

J. M. Barrie: Pán Péter

Hogy akadtam rá: Egyszer volt, hol nem volt sorozat rajongója vagyok és ott beleszerettem Pán Péterbe. Úgy általában az egészről: „Nem létezett náluk boldogabb család, amíg meg nem érkezett Pán Péter.” Ilyen és hasonló baljóslatú mondatok tűzdelik a szöveget, míg megismerjük az átlagos, angol családot, Darlingékat. Nincs túl sok pénzük, a felnőttek házassága nem éppen szerelmen alapul, de van három gyerekük, akik nagyszerű képzelőerővel rendelkeznek. Mrs. Darling, miközben a szokásos anyai teendőket végzi és rendbe teszi esténként a gyermekei elméjét, Wendy, egyetlen lánya képzeletében meglát egy fura nevet, Pán Péterét. Bár a gyerekek váltig állítják, hogy sosem látták Pétert, és a szülők megrögzötten hiszik, hogy ez valami kiskori képzelgés, mégis Mrs. Darling, mintha maga is emlékezne Péterre. Aztán egyik este megjelenik egy levelekbe öltözött fiú, és szerencsétlenül elveszti az árnyékát, amit végül Wendy segít neki visszarakni. Péter, mivel annyira lenyűgözi a lány, ú