Ugrás a fő tartalomra

Rachel Caine: Az üvegház

Hogy akadtam rá: Régen találtam meg még anno az amazon.com-os böngészéseim alkalmával. Majd felvillant a Könyvmolyképző kínálatában, de arra kaptam fel a fejem, hogy az Agave adta ki.

Úgy általában az egészről: Kezdjük az elején. Morgenville-i vámpírok a sorozat címe, ebből kiderül két dolog: Morgenville-ben vagyunk és hát vámpírjaink vannak. Nincs nagy csattanó, mi nyilván végig tudjuk, hogy ejj, vámpírok élnek itten.

Főhősünk Claire Denvers, aki extra okos 16 éves létére, így már az egyetemet kezdi gólyaként. De a szülei óvják őt mindentől, ezért nem engedik messzire, így csak a Morgenville-i poros, kis egyetemre jut el. Ahol persze vannak gondok, mivel hát az iskolában megvan a rangsor, és bizony a főhősnőnk ennek a legalján van. Claire viszont emellett még elkövette élete legnagyobb hibáját is, beégette Monicát (a főribancot, fogalmazzunk könyvhűen, mert igen, itt káromkodnak, de tűrhető mennyiségben). Monica viszont ezt nem hagyja annyiban, kidobják Claire ruháit, megverik, és ez csak pár dolog... Így Claire nem szándékozik a koleszban maradni, hanem szűkös anyagi helyzetére tekintettel albérletet keres. Ezt meg is találja az Üvegházban (mivel Michael Glassé a ház). Ott lakik Eve a darkos csaj, Shane a nőcsábász pasi, és Michael, aki gitározik, de rejtélyes módon csak éjjel van ébren. Claire-nek szimpatikus mindenki, egészen addig, amíg Eve bele nem kezd a mesébe, itt mindent a vámpírok irányítanak. No, de kérem! Ilyen felvezetést... És azt hiszem eljutottunk a kritika részéhez.

A könyv első 60 oldala zavart valahol, de ugyanakkor a humor miatt tovább olvastam, és nincs rosszul megírva sodort magával. De mi volt a bibi? Csak így bedobják: Itt vannak vámpírok, ha megteszel nekik valamit, akkor kapsz Védelmet, ergo nem ölhetnek meg. Amúgy meg igen. Van itt kérem véradó, diákadó, minden. Az a legnagyobb baj, hogy Claire egy ideig azt gondolja, hogy újdonsült szobatársai flúgosok. Jó, oké, elhiszem, hogy be kellett költöznie, de ha én ennyire bizarrnak találnék valamit, lehet nem így tennék. No de jön a következő: Claire úgy próbálja meggyőzni Michaelt, hogy hadd maradjon hiába kiskorú még, hogy azt mondja, Monicáék meg akarják ölni. Azért ez itt az elején erős túlzás volt, legalábbis Claire szerintem nem érezhette magát veszélyben. Rachel Caine kicsit eltúlozza a "gyerekes csínyeket," bár tudom, itt a vámpírok és a hatalom is bekerül a képbe. A verés, a lopás, a fenyegetés, a kénsav, okés, elhiszem, nekem is voltak hasonló tapasztalataim. (No kénsav az nem.) De azért a konkrét "megöllek, mert beégettél" kicsit sok volt.

Hibának tartom még, hogy a szereplő oldalára áll hirtelen mindenki. Mindig mázliból ússza meg a dolgokat. Ott van pl, amikor ki kell jutnia, akkor egy csaj, akitől nem remélhet segítséget, felajánlja, hogy segít. Akkor a ribancok közül az egyik szintén falaz neki spontán, majd bárki, akivel egy közegbe kerül veszélyhelyzetben. Sőt, maga a fővámpír is! Persze van mindenkinek oka rá, de a negyedik ilyen alkalomnál azt mondom, hogy de mázlis ez a Claire.

Ugyanakkor Claire-t az egész sztoriban szinte csak verik. Folyamatosan mozgatja a szálakat, felbolygatja az összes titkot, hiszen kíváncsi és muszáj tudnia neki. Én értem, én is kíváncsi lennék, de amikor az élete függ, akkor is ez a fura kíváncsisága kerekedik felül. Viszont vészhelyzetben folyton bőg. Nem mondom, hogy nem reális karakter, csak nekem nem nőtt a szívemhez.

Viszont a többi karakter! Caine bemutatta, hogy tud, nagyon is. A gonoszoktól kezdve az összes mellékszereplő (kivéve a kis ribancok) igazán szerethető és mindenkinek akkor humora van. Ez egy jó pont, hiszen a könyv első felén ez vitt át.

Volt még egy nagyon filmes jelenet (valakinek a hirtelen halála), amit erőltetettnek találtam, szinte, mintha az író túl gyorsan akarta volna megoldani a helyzetet, hogy a szereplő ne legyen útba, fogta és kiírta. Viszont ehhez kapcsolódik az Óh, De Nagyon Fontos Tárgy megszerzése. Annyit beszéltek róla, annyit tervezgettek, hogy azt hittem, nagyobb felhajtás lesz, erre szinte az ölükbe hullott, és nagyon gyanús itt a véletlen szaga.

Ami felmerült bennem kérdés, hogy oké, Morgenville-ben vannak vámpírok. De vajon van-e még a világon más ilyen kis közösség? Biztosan. Vajon benne lesznek a következő részben? Ha nem, akkor csalódom, mert akkor szintén előkerül a furcsa véletlen, amit egy regényben azért nem engedhetünk meg magunknak. Ez még a jövő zenéje.

A vége az, amin még lehetett volna csiszolni. Olyan Lisa Jane Smith-es húzás, de annyira nem, hiszen a történet lezárul, de az utolsó fejezetben már megnyitja a következő könyvet Caine. Én ezt bánom, hiszen így elvileg a feszültséget tartaná fent, gyakorlatilag meg csak káromkodunk egyet, letesszük és türelmesen várunk. Nincs ebben olyan feszültség, mint a Csontváros végén.

Ami tetszett: Michael rejtélye, az kifejezetten derűs dolog. Úgy mellétippeltem, ahogy csak lehet. És végre egyetemistákról szól a sztori. Egyetemista lévén örülök, hogy végre van egy ilyen is, és a vámpíros álomsztori, most már nem csak a gimnáziumhoz köthető. :D

Kedvenc karakter: Eve, Michael, Shane, Amelie

Ami kifejezetten tetszett: A ház, EGYETEMISTÁK VÉGRE!!! (Egyetemisták rulz! :D)

Ami nem tetszett: A fura történet megoldás, néhol a főhős, a pöppet túlzás, a vége, a kérdések, amik felmerültek bennem

A történet: 4/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Természetfeletti lény szerinti ajánlók

Mivel annyira unatkoztam a The Haunted olvasása közben, csináltam szép polcokat molyon. Amiből jött az, hogy miért ne írnám össze ennek az eredményét a blogomon. Észrevettem, hogy sokan kérnek tőlem úgy ajánlást, hogy „legyen vámpíros,” vagy „legyen szellemes,” és valljuk be, mindenkinek megvan a kedvenc lénye fantasyban, ezért gondoltam, hogy írok egy ilyen posztot. Kaptam olyan ajánlást, hogy írjak TOP 10-es listát vámpíros könyvekből, de mivel a többi lény sajnos háttérbe szorult még eddigi olvasmányaimban, és nem akarom őket sem kihagyni, ezért egybevonok mindenfajta lényt. Nem spoilerezek, így aminek a fülszövegéből nem egyértelmű, hogy milyen lény a főhős pasija (lásd példának okáért Dark Divine) azt nem fogom oda ajánlani. Plusz, amit én nem tartok annak (lásd Káprázat), azt nem fogom oda ajánlani. Szóval teljesen szubjektív vélemény lesz, mint eddig is megszokhattuk, és természetesen tetszési sorrendbe fogom szedni az ajánlásokat. AZ ÉJSZAKA LÉNYEI, AZAZ A VÁMPÍROK Szer

Top 10: Kedvenc romantikus regény

Mostanában megrögzötten néztem, hogy mely posztokra van kereslet, és valamilyen úton-módon a régi Top 10 romantikus könyves listám időről-időre előkerül a legolvasottabb bejegyzések közé. Ezért felötlött bennem az a gondolat, hogy írok egy újabb posztot, de most mindenféle kategória szerint (a többi kategória később várható), és ezt ám frissíteni is fogom, ahogy változik. (Mert most ahogy ránéztem a régi listámra, elszörnyedtem, hiszen a sorozatok folytatásai eléggé lerontották a színvonalat.) Előre leszögezem, hogy klasszikus és szépirodalmat nem teszek fel listákra, mert nem egy kategória a szórakoztató irodalommal, így tehát a legjobb romantikusok között persze, hogy ott van számomra az Üvöltő szelek, de a végén a klasszikusok kilöknének minden modern regényt. :) A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2014. február 17.) 10. Victoria Schwab: Az Archívum (ifjúsági, 3 részes sorozat) Minden testnek van egy története, egy képsorozat, amelyet csak a Könyvtárosok olva

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril