Ugrás a fő tartalomra

Carrie Harris: Bad Taste in Boys (Rossz ízlés fiúk terén)

Hogy akadtam rá: Böngésztem a friss megjelenések között.

Úgy általában az egészről: Kate Grable átlagos gimnazista életét nem fenyegeti semmi, maximum az unalom. Mivel minden vágya, hogy orvosira menjen, ezért külön foglalkozásként az iskola rögbi csapatát ápolgatja, már ha történnek sérülések. És bizony történnek, mert… az iskola csapata… szar, finoman kifejezve. Valószínűleg ezt akarja kompenzálni az Edző, amikor rejtélyes szteroidokat kezd el adni a játékosoknak. Viszon Kate-nek ez nem tetszik, és nem csak azért, mert így a fiú, akibe szerelmes, az is veszélybe kerül. Nincs mit tenni, mint utána járni, hogy mit is okozhat ez a titokzatos szer és vajon honnan szerezte az Edző? És mi az ellenszere? Ugyanis egyre több játékos lesz beteg…

Nézzünk a borítóra. Rózsaszín. Nagyon. Ha jól emlékszem, ez a cukros száj dolog egy-két pornó könyvön is szerepelt. Mégis milyen ifjúsági könyv lehet ez? Ugye, hogy az az első benyomás, hogy ez rózsaszín, ifjúsági gagyi romantikus történet? HÁT EZ MINDEN, CSAK AZ NEM!

Az egész regényt a humor jellemzi, és nem tudom rendesen megfogalmazni, hogy hogyan. Egyrészt a szereplőknek van nagyon jó szarkasztikus humora, és mindig élvezetes egy picit szerencsétlen, csetlő-botló lány öniróniáját olvasni. De ezek mellett valahogy olyan paródia szaga is van az egésznek.

Nem lehet komolyan venni a történetet, de mégis. Nem az az eszetlen paródia, mint a Herri Kókler könyvek, vagy mint az Alkonyathoz a New Mona (nem olvastam, csak láttam, épp elég volt a fülszöveg), hanem magát a horrorfilmek sablonját figurázza ki és egy picit odavág a mostani ifjúsági romantikus fantasyknak. Ugyanis nagyon sok ilyen szöveg van benne, hogy „ha most filmben lennénk, és én lennék a főszereplő, akkor szőke lennék nagy mellekkel,” és egyéb ilyenek. Vannak benne horrorfilm klisé jelenetek, de mind csak a mi szórakoztatásunkra, hogy egy átlagember hogyan is viszonyulna ezekhez, és ezeket teszi mulatságossá, ahogy a főhősünk ok nélkül visítozik, mert annyira be van tojva, de azért megy előre és veszi az akadályokat, és nem olyan buta, mint egy átlag horror főhős. És pont ettől lesz olyan abszurd, kicsit morbid, hiszen zombik apokalipszisről van szó, nem máshol, mint egy középiskolában, ahol ott van ám az órára bejárás, a helyes pasik és hát a már megszokott bál is. De pont mikor már annyira benne vagyunk a történetbe, hogy elnéznénk akár egy nevetséges klisét is neki, akkor megint rámutat, hogy ez pont paródia: példának okáért, mikor a főhős bevonul az egészségügyre, hogy elmondja, bizony itt zombik vannak, és rájön, hogy sorba kell állnia. Szóval nincs itt semmi kényelmes véletlen.

Emellett még rá is mutat arra, hogy az átlag hiba a filmekben/könyvekben, mikor elmondják a főhősnek a Nagyon Fontos Információt, azok meg tesznek rá, és ebből lesz bonyodalom. (Ez a vége jelenetnél van főleg kiemelve, mikor az édes kis mellékszereplőink nem figyeltek, és majdnem bajt okoztak emiatt.) Ha ez nem lenne elég, eleve az írónőről süt (az oldalán a bemutatkozó infóból), hogy „imádja” az Alkonyatot, és nagyon sokszor használja a csillámos vámpír kifejezést. Kedvenc idézetem a könyvből: „Egy tisztásra értem, ami akár szép is lenne tavasszal, olyan hely, ahol szívesen lógnál csillogó vámpírokkal.”

Egy kicsit ilyen is, hogy bemutatja, hogy a főhős csaj hiába szerelmes, nem kell feltétlen szörnynek lenni, hogy vonzó legyen egy pasi, és a főhős szintén egy üde folt az átlagos ifjúsági regények szereplői között. Kocka, és meri is vállalni, imád egyes tantárgyakat, periódusos táblás fürdőköpenye van, és bár okos, de nem szép, és nem is szépül meg a bálra, teljesen átlagos marad, sőőőt. A humora és a bátorsága és az esze miatt nagyon-nagyo-nagyon megkedveltem Kate-et és bár először nem értettem, minek ehhez még egy rész, hiszen lezárt történet, annyira megszerettem, hogy akár 20 könyvet is el tudnék olvasni az ő narrációjával. Innen kérem, kedves Carrie Harris, írjál nyugodtan végtelen sorozatot!

A többi szereplő is egész kidolgozott, legalábbis, aki nem csak egy-két jelenetig szerepel, és külön tetszett, hogy itt normálisan ábrázolják a barátságot és a családot, ami valahogy mindig kimarad az ifjúsági romantikus könyvekben. Külön jó volt nézni a főszereplő 15 éves öccsének botladozásait, aki az az igazi kocka, imád szerepjátékozni, és kicsit elvont, kicsit béna, de nagyon szeretnivaló.

Összességében Carrie Harrist felvettem a „nagyon imádlak, bármit kiadsz, elolvasom” listára, ami azért első könyves szerzőtől szép teljesítmény. Azonnali szerelem volt nekem ez a regény, és azoknak ajánlanám, akik elsősorban humorra, kikapcsolódásra vágynak, nem pedig zombis-romantikus regényre. Nagyon-nagyon-nagyon várom a második részt, és tényleg remélem, hogy sok ilyet olvashatunk még, ugyanis a második részben gyilkos kókuszok és vérfarkasok lesznek. :D Mi kell még?

Kedvenc karakter: Kate, Jonah

Ami kifejezetten tetszett: A HUMOR

Ami nem tetszett: -

A történet: 6/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 6/5 pontból

Kiadó: Delacorte Books for Young Readers

Kiadás dátuma: 2011. július 12.

Oldalszám:
208 oldal

Megjegyzések

 1. A Luxusnyalánkságoknak volt hasonló borítója :D De az ritka szar könyv volt! Ez viszont ígéretesnek hangzik :)

  VálaszTörlés
 2. A magyar megjelenésről nem lehet tudni magyarul? mert félek ha elkezdeném angolul hiába érteném meg, mert a humor része nem jönne át.. :S

  VálaszTörlés
 3. @Aisa
  Gigi válasza:
  "Szia!
  Külföldön is csak nemrég jelent meg. Ritka amit egyből megvennének magyarul, ha nem befutott az írónő, ő pedig elsőkönyves szerző. Eddig egyik kiadó sem tervezi a kiadást, legalábbis nem tudok róla.
  Üdv
  Gigi"

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Természetfeletti lény szerinti ajánlók

Mivel annyira unatkoztam a The Haunted olvasása közben, csináltam szép polcokat molyon. Amiből jött az, hogy miért ne írnám össze ennek az eredményét a blogomon. Észrevettem, hogy sokan kérnek tőlem úgy ajánlást, hogy „legyen vámpíros,” vagy „legyen szellemes,” és valljuk be, mindenkinek megvan a kedvenc lénye fantasyban, ezért gondoltam, hogy írok egy ilyen posztot. Kaptam olyan ajánlást, hogy írjak TOP 10-es listát vámpíros könyvekből, de mivel a többi lény sajnos háttérbe szorult még eddigi olvasmányaimban, és nem akarom őket sem kihagyni, ezért egybevonok mindenfajta lényt. Nem spoilerezek, így aminek a fülszövegéből nem egyértelmű, hogy milyen lény a főhős pasija (lásd példának okáért Dark Divine) azt nem fogom oda ajánlani. Plusz, amit én nem tartok annak (lásd Káprázat), azt nem fogom oda ajánlani. Szóval teljesen szubjektív vélemény lesz, mint eddig is megszokhattuk, és természetesen tetszési sorrendbe fogom szedni az ajánlásokat. AZ ÉJSZAKA LÉNYEI, AZAZ A VÁMPÍROK Szer

Top 10: Kedvenc romantikus regény

Mostanában megrögzötten néztem, hogy mely posztokra van kereslet, és valamilyen úton-módon a régi Top 10 romantikus könyves listám időről-időre előkerül a legolvasottabb bejegyzések közé. Ezért felötlött bennem az a gondolat, hogy írok egy újabb posztot, de most mindenféle kategória szerint (a többi kategória később várható), és ezt ám frissíteni is fogom, ahogy változik. (Mert most ahogy ránéztem a régi listámra, elszörnyedtem, hiszen a sorozatok folytatásai eléggé lerontották a színvonalat.) Előre leszögezem, hogy klasszikus és szépirodalmat nem teszek fel listákra, mert nem egy kategória a szórakoztató irodalommal, így tehát a legjobb romantikusok között persze, hogy ott van számomra az Üvöltő szelek, de a végén a klasszikusok kilöknének minden modern regényt. :) A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2014. február 17.) 10. Victoria Schwab: Az Archívum (ifjúsági, 3 részes sorozat) Minden testnek van egy története, egy képsorozat, amelyet csak a Könyvtárosok olva

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril