Ugrás a fő tartalomra

Mats Strandberg & Sara B. Elfgren: A kör

Hogy akadtam rá: A Geopen kiadó oldalán találtam rá.

Sorozat: Az Engelsfors trilógia 1. része.

Úgy általában az egészről: Engelsfors. Egy apró kis város Svédországban, ahol hat teljesen különböző lány most kezdi a gimnáziumot. Nem is sejtik, de mind ugyanarról a boszorkánynak a kivégzéséről álmodnak, és hogy különleges képességeik lesznek. Az iskolában az egyik diákot holtan találják, és míg öngyilkosságra gyanakszik mindenki, a lányok megtudják, hogy bizony gyilkosság volt, és most rájuk is veszély leselkedik, mert ők egy ősi prófécia Kiválasztottjai, akikre a gonosz erők vadásznak. A hat lánynak mind megvan a saját élete, a saját drámája, de kénytelenek összefogni, ha túl akarják élni ezt az évet.
Amikor megláttam ezt a könyvet, volt egy elképzelésem, hogy milyen lesz. Bevallom, főleg azért, mert svéd, és az északiaktól, amit olvastam, mindig volt egy sajátos hangulata és íze, és hiába ifjúsági fantasy ez, ezt vártam tőle, tehát magasra tettem a lécet. ÉS EZ A KÖNYV OLYAN SZÉPEN TELJESÍTETT! Az a baj, már előre tudom, hogy hiába akarnám átadni mindazt, amit éreztem olvasás közben, a felét se fogom tudni rendesen megfogalmazni, de annyi talán elég, ha azt mondom, hogy ez is bevonult az év legjobbjai közé.

Sokaktól hallottam, miközben körbekérdezősködtem ismerőseim között, hogy őket ez érdekli-e, hogy „jajj, hát ez olyan, mint a The Secret Circle” (amit tévésorozatban nem néztem, nem is akarom, és könyvben még csak hallottam róla), röviden: mindenki arra számított, hogy ez egy tömeggyártott fantasy lesz, csak most éppen boszikkal. És milyen jól tettem, hogy nem hagytam magam eltántorítani a könyvtől! Minden megvolt benne, amire én személy szerint egy ifjúsági könyvben vágyok.

A könyv bár hosszú, amolyan féltégla, egyszer sem untam, és sehol nem éreztem, hogy „jajj, ez felesleges.” A titka abban rejlik, hogy bár lassan hömpölyög a cselekmény, nem csak ezen van a hangsúly. Ez nem az a tipikus, megtudom-hogy-ilyen-olyan-lény-vagyok-és-jajj-a-pasim-mit-szól-hozzá könyv, szóval más is előtérbe kerül. Egyfelől ott van a mágia és a rejtély, hogy mik is ők pontosan, miről szól ez a prófécia, mit kell tenniük, és közben persze keresik a gyilkost, hiszen fel kell fedniük a kilétét, ha életben akarnak maradni. Viszont nem akciódús itt a nyomozás, hiszen tizenéves lányokról van szó, de mégis pont így volt hihető. Amitől pedig még így sem lesz unalmas a könyv, azok a karakterek.

Az egész regény inkább egy karakterközpontú dráma, és ettől a valóságos és a fantasy problémák keveredésével lesz igazán kellemes olvasmány. Hiszen ha a főhős egyszerre fél az iskolai bántalmazástól és a démonoktól, akkor az olvasó könnyebben tud vele azonosulni, és én ettől jobban elhittem, hogy akár itt is bármikor szembejöhet velem egy boszorkány vagy egy démon. És mivel horroros jelenetek is vannak benne, ez a realitás érzet még jobban az előnyére vált, és még jobban az idegeimet borzolta.

De persze a fantasy és a való világ szála összefonódik. Ahogy a lányok felfedezik a képességeiket, majd letagadják azokat, félnek tőlük, elfogadják őket, megpróbálják hasznosítani őket, úgy ismerik meg és fogadják el önmagukat is. És így az egész boszorkányosdi egy remek párhuzam arra, milyen is felnőni, és ilyen vonatkozásban ifjúsági könyv ez. Miközben épp egy rémisztő kaland kellős közepén botladoznak hőseink olyan emberi problémákkal is szembenézünk, mint a család és a barátság szövevényes dolgai, és hogy mennyire nem jó első látásra megítélni valakit.

Mind a hat lány nagyon erős karakter, és mind mások, mégis egytől-egyig mindet szerettem, és előnyére vált a rengeteg nézőpontváltás. Az írópáros remekül tudja ezt az eszközt használni, egyik szál sem unalmas, és jól fokozzák vele az izgalmat. Mindegyik karakter valamilyen szinten elveszett, még akkor is, ha elsőre ez nem is feltűnő, és remek volt látni, ahogy a hat különböző személyiség elfogadja egymást, és segítenek is egymásnak. Az egész prófécia és a Kiválasztott dolog, hogy akaratuk ellenére kell összefogni, arra is lehet utalás, hogy az életünkben tényleg véletlenszerűen hoz minket össze a sors olyan emberekkel, akik később nagy hatással lesznek ránk és fontosak nekünk, és egy-egy ilyen véletlen találkozás mennyire fontos lehet. Szóval inkább szól a barátságról a könyv, és ezek a kapcsolatok nagyon erősek benne, habár több karakter is küszködik romantikával egyáltalán nem rózsaszín a könyv, és ezek is reálisan vannak ábrázolva.

A lányok helyzete sem rózsás, olyan problémákkal néznek szembe, mint az anorexia, a drogfüggőség, az iskolai bántalmazás. Az egyiküknek alkoholista apja van, a másiknak nevelőapja, a harmadiknak nincs apja, és még lehetne sorolni. Van szexualitás és alkoholfogyasztás is a könyvben, és igen, káromkodások és csúnya szavak is, és ha mindezt egybevesszük a véresebb, nagyon hangulatos jelenetekkel, akkor raknék rá egy 16-os körkarikát.

Bár a kötet nagyjából zárt, azért mind a természetfeletti szálon, mind a lányok életével kapcsolatban hagy a szerzőpáros annyi kérdést, hogy epekedve várjam a 2. részt. Erősen gondolkozom, hogy addig megtanulok svédül.

Azoknak ajánlom a könyvet, akik szeretnének egy borzongató, sötét hangulatú ifjúsági fantasyt, és nem rettennek vissza a valóság gonosz dolgaitól sem. Hiszen valahogy ezt ötvözi A kör, és nem szól másról, mint hat lányról, akik önmagukat keresik mindkét világban.



Kedvenc karakter: Minoo, Rebecka, Linnéa, Vanessa, Anna-Karin, Ida, Max

Ami kifejezetten tetszett: a horroros hangulat, a valós témák, a jelenet, amikor kitépte a szívemet a szerzőpáros

Ami nem tetszett: -

A történet: 6/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 6/5 pontból

Kiadó: Geopen

Kiadás dátuma: 2012. október 25.

Oldalszám: 600 oldal

Megjegyzések

  1. Nem tudod mikor jelenik meg magyarul? :)

    VálaszTörlés
  2. "Erősen gondolkozom, hogy addig megtanulok svédül." :DD
    Elolvastam az első fejezetet, de nem nagyon tudtam eldönteni, hogy kell-e ez nekem. Azt hiszem még is kipróbálom.

    VálaszTörlés
  3. Ma jegyeztettem elő. :) Az az igazság, hogy gondolkodtam már egy ideje az angol kiadáson, de aztán valahogy mindig más könyv lett belőle. Kevés ilyen témájú fantasyt olvasok, de ez valahogyan hív. Úgyhogy aki bújt, aki nem... :D
    Svédből fordították? Nagyon remélem.:)

    VálaszTörlés
  4. @Névtelen: október 25. :) Oda is írtam a megjelenést.
    @zenka: :D Én azt mondanám, hogy próbáld be, hátha. Mondjuk én az első fejezetért is oda voltam.
    @reea: Szerintem svédből fordították. :) Remélem tetszeni fog.

    VálaszTörlés
  5. szia.
    esetleg tudod a 2. rész mikorra várható angolul/magyarul?
    nagyon tetszett a könyv,alig várom a folytatást!! :)

    VálaszTörlés
  6. @Névtelen: Fogalmam sincs, a kiadó facebook oldalát figyeld. :)

    VálaszTörlés
  7. áprilisban meglesz magyarul,oh yeah!!;)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jó könyv! Várom a 2. részt >.<

    VálaszTörlés
  9. Szia!
    Most szeretnék majd könyvet rendelni és gondolkodtam ezen a könyvön is , csak félek tőle ,hogy túl lányos és nyálas. Ami még fontos lenne hogy E/1 vagy E/3 íródott ?A hangulatára is kíváncsi lennék . (Mert jobban szeretem E/1 de ha jó végül is így is úgy is elolvasom.)És esetleg tudnál valamilyen jó kis véres kicsit ijesztő könyvet ajánlani ? Igazából fiú vagyok de szeretem az ilyen misztikus könyveket és azokat amiknek a vége nem mese habbal hanem valósszerű és jól felépített .Meg persze a csavaros történeteket.Bocsánat hogyha fárasztalak csak neked adok a véleményedre.

    VálaszTörlés
  10. @Névtelen: Nem fárasztasz. :) Viszont ott a posztban a válasz, hogy ez egy kemény, horroros hangulatú (olyan svédes, északi, ha olvastál már tőlük könyvet, érted mire gondolok), teljesen reális és semmi csöpögős nincs benne, a lányok a gyilkos után nyomoznak és az életükben felbukkanó problémákkal (pl. anorexia) kküzdenek.

    E/3-ban íródott, mert nagyon sok szemszög van benne (szerintem ez így itt teljesen jól működik.)

    Egy-két ajánlás pedig:
    Kelley Armstrong: The Summoning - A szellemidéző - abszolút reális ifjúsági fantasy, ahol nem a romantikán van a hangsúly
    Laurell K. Hamilton: Bűnös vágyak - ha lehet felnőtt, erotikus tartalmú regény, akkor ezt feltétlen ajánlom, elég véres és nyomozós.
    Cassandra Clare: Csontváros - bár a negyedik résztől picit szappanoperás lesz, de élvezhető
    Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
    Neil Gaiman: Coraline - egy kis rémmese. :)
    John Ajvide Lindqvist: Hívj be! - kemény 18+-as horror

    Remélem, valamelyik elnyeri a tetszésed. :)

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm a választ :) , Szívesen olvasnék Laurell K. Hamilton-t csak az első részét sehol sem tudom megvenni .

    VálaszTörlés
  12. @Névtelen: Igen, erre nem is gondoltam, hogy kapható-e még. De ha mást nem, egyszer szerencséd lesz antikváriumban vagy vaterán. :)

    VálaszTörlés
  13. Szia!
    Ne haragudj,hogy zavarlak,de tudsz valamit a harmadik részről?

    VálaszTörlés
  14. @Névtelen: Őszre ígéri a kiadó, reméljük, meg is jelenik.

    VálaszTörlés
  15. szia! én olvastam az első kettő részét és nagyon tetszett, de nem tudod, hogy a harmadik rész mikor jön ki? kerestem, már mindenhol, neten is könyvesboltokban is de nem találtam meg :((

    VálaszTörlés
  16. @Wonder Vivian: Az előtted lévő kommentben a válasz.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril

V. C. Andrews: Virágok a Padláson

Hogy akadtam rá: Mivel fura érdeklődési köröm van, sokszor belebotlottam ebbe a könyvbe, végül egy német lány javasolta, hogy olvassam el (egyezik az ízlésünk), mivel úgy gondolta, hogy imádnám. Úgy általában az egészről: Adott nekünk a Dollangager család, akik abszolút tökéletesek. Ott van Corrine, a gyönyörű anya, Christopher, a szerető család apa, ifjabbik Christopher, az okos báty, Catherine, a főhősünk, aki balerina akar lenni, és két kisebb iker Cory és Carrie. Igen, a család, mint látjuk imádja a C betűs kezdőneveket. Mind gyönyörűek, mind szőkék és kék szeműek, a szomszédok Dresden babáknak hívják őket, irigylésre méltó életük van. Ha anyuci egy kicsit túl sokat is törődik a külsejével, ugyan mi az, hiszen szeret itt mindenki mindenkit. Ám egy napon a családfő autóbalesetben meghal, és innentől kezdve a tökéletes családi idill megtörik. Édesanyjuk picit összeomlik, de hát ez várható is, végül a szüleihez fordul, és sok-sok levél után a vonakodó nagyszülők készek arra, hogy b

J. M. Barrie: Pán Péter

Hogy akadtam rá: Egyszer volt, hol nem volt sorozat rajongója vagyok és ott beleszerettem Pán Péterbe. Úgy általában az egészről: „Nem létezett náluk boldogabb család, amíg meg nem érkezett Pán Péter.” Ilyen és hasonló baljóslatú mondatok tűzdelik a szöveget, míg megismerjük az átlagos, angol családot, Darlingékat. Nincs túl sok pénzük, a felnőttek házassága nem éppen szerelmen alapul, de van három gyerekük, akik nagyszerű képzelőerővel rendelkeznek. Mrs. Darling, miközben a szokásos anyai teendőket végzi és rendbe teszi esténként a gyermekei elméjét, Wendy, egyetlen lánya képzeletében meglát egy fura nevet, Pán Péterét. Bár a gyerekek váltig állítják, hogy sosem látták Pétert, és a szülők megrögzötten hiszik, hogy ez valami kiskori képzelgés, mégis Mrs. Darling, mintha maga is emlékezne Péterre. Aztán egyik este megjelenik egy levelekbe öltözött fiú, és szerencsétlenül elveszti az árnyékát, amit végül Wendy segít neki visszarakni. Péter, mivel annyira lenyűgözi a lány, ú