Ugrás a fő tartalomra

Mats Strandberg & Sara B. Elfgren: A kör

Hogy akadtam rá: A Geopen kiadó oldalán találtam rá.

Sorozat: Az Engelsfors trilógia 1. része.

Úgy általában az egészről: Engelsfors. Egy apró kis város Svédországban, ahol hat teljesen különböző lány most kezdi a gimnáziumot. Nem is sejtik, de mind ugyanarról a boszorkánynak a kivégzéséről álmodnak, és hogy különleges képességeik lesznek. Az iskolában az egyik diákot holtan találják, és míg öngyilkosságra gyanakszik mindenki, a lányok megtudják, hogy bizony gyilkosság volt, és most rájuk is veszély leselkedik, mert ők egy ősi prófécia Kiválasztottjai, akikre a gonosz erők vadásznak. A hat lánynak mind megvan a saját élete, a saját drámája, de kénytelenek összefogni, ha túl akarják élni ezt az évet.
Amikor megláttam ezt a könyvet, volt egy elképzelésem, hogy milyen lesz. Bevallom, főleg azért, mert svéd, és az északiaktól, amit olvastam, mindig volt egy sajátos hangulata és íze, és hiába ifjúsági fantasy ez, ezt vártam tőle, tehát magasra tettem a lécet. ÉS EZ A KÖNYV OLYAN SZÉPEN TELJESÍTETT! Az a baj, már előre tudom, hogy hiába akarnám átadni mindazt, amit éreztem olvasás közben, a felét se fogom tudni rendesen megfogalmazni, de annyi talán elég, ha azt mondom, hogy ez is bevonult az év legjobbjai közé.

Sokaktól hallottam, miközben körbekérdezősködtem ismerőseim között, hogy őket ez érdekli-e, hogy „jajj, hát ez olyan, mint a The Secret Circle” (amit tévésorozatban nem néztem, nem is akarom, és könyvben még csak hallottam róla), röviden: mindenki arra számított, hogy ez egy tömeggyártott fantasy lesz, csak most éppen boszikkal. És milyen jól tettem, hogy nem hagytam magam eltántorítani a könyvtől! Minden megvolt benne, amire én személy szerint egy ifjúsági könyvben vágyok.

A könyv bár hosszú, amolyan féltégla, egyszer sem untam, és sehol nem éreztem, hogy „jajj, ez felesleges.” A titka abban rejlik, hogy bár lassan hömpölyög a cselekmény, nem csak ezen van a hangsúly. Ez nem az a tipikus, megtudom-hogy-ilyen-olyan-lény-vagyok-és-jajj-a-pasim-mit-szól-hozzá könyv, szóval más is előtérbe kerül. Egyfelől ott van a mágia és a rejtély, hogy mik is ők pontosan, miről szól ez a prófécia, mit kell tenniük, és közben persze keresik a gyilkost, hiszen fel kell fedniük a kilétét, ha életben akarnak maradni. Viszont nem akciódús itt a nyomozás, hiszen tizenéves lányokról van szó, de mégis pont így volt hihető. Amitől pedig még így sem lesz unalmas a könyv, azok a karakterek.

Az egész regény inkább egy karakterközpontú dráma, és ettől a valóságos és a fantasy problémák keveredésével lesz igazán kellemes olvasmány. Hiszen ha a főhős egyszerre fél az iskolai bántalmazástól és a démonoktól, akkor az olvasó könnyebben tud vele azonosulni, és én ettől jobban elhittem, hogy akár itt is bármikor szembejöhet velem egy boszorkány vagy egy démon. És mivel horroros jelenetek is vannak benne, ez a realitás érzet még jobban az előnyére vált, és még jobban az idegeimet borzolta.

De persze a fantasy és a való világ szála összefonódik. Ahogy a lányok felfedezik a képességeiket, majd letagadják azokat, félnek tőlük, elfogadják őket, megpróbálják hasznosítani őket, úgy ismerik meg és fogadják el önmagukat is. És így az egész boszorkányosdi egy remek párhuzam arra, milyen is felnőni, és ilyen vonatkozásban ifjúsági könyv ez. Miközben épp egy rémisztő kaland kellős közepén botladoznak hőseink olyan emberi problémákkal is szembenézünk, mint a család és a barátság szövevényes dolgai, és hogy mennyire nem jó első látásra megítélni valakit.

Mind a hat lány nagyon erős karakter, és mind mások, mégis egytől-egyig mindet szerettem, és előnyére vált a rengeteg nézőpontváltás. Az írópáros remekül tudja ezt az eszközt használni, egyik szál sem unalmas, és jól fokozzák vele az izgalmat. Mindegyik karakter valamilyen szinten elveszett, még akkor is, ha elsőre ez nem is feltűnő, és remek volt látni, ahogy a hat különböző személyiség elfogadja egymást, és segítenek is egymásnak. Az egész prófécia és a Kiválasztott dolog, hogy akaratuk ellenére kell összefogni, arra is lehet utalás, hogy az életünkben tényleg véletlenszerűen hoz minket össze a sors olyan emberekkel, akik később nagy hatással lesznek ránk és fontosak nekünk, és egy-egy ilyen véletlen találkozás mennyire fontos lehet. Szóval inkább szól a barátságról a könyv, és ezek a kapcsolatok nagyon erősek benne, habár több karakter is küszködik romantikával egyáltalán nem rózsaszín a könyv, és ezek is reálisan vannak ábrázolva.

A lányok helyzete sem rózsás, olyan problémákkal néznek szembe, mint az anorexia, a drogfüggőség, az iskolai bántalmazás. Az egyiküknek alkoholista apja van, a másiknak nevelőapja, a harmadiknak nincs apja, és még lehetne sorolni. Van szexualitás és alkoholfogyasztás is a könyvben, és igen, káromkodások és csúnya szavak is, és ha mindezt egybevesszük a véresebb, nagyon hangulatos jelenetekkel, akkor raknék rá egy 16-os körkarikát.

Bár a kötet nagyjából zárt, azért mind a természetfeletti szálon, mind a lányok életével kapcsolatban hagy a szerzőpáros annyi kérdést, hogy epekedve várjam a 2. részt. Erősen gondolkozom, hogy addig megtanulok svédül.

Azoknak ajánlom a könyvet, akik szeretnének egy borzongató, sötét hangulatú ifjúsági fantasyt, és nem rettennek vissza a valóság gonosz dolgaitól sem. Hiszen valahogy ezt ötvözi A kör, és nem szól másról, mint hat lányról, akik önmagukat keresik mindkét világban.Kedvenc karakter: Minoo, Rebecka, Linnéa, Vanessa, Anna-Karin, Ida, Max

Ami kifejezetten tetszett: a horroros hangulat, a valós témák, a jelenet, amikor kitépte a szívemet a szerzőpáros

Ami nem tetszett: -

A történet: 6/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 6/5 pontból

Kiadó: Geopen

Kiadás dátuma: 2012. október 25.

Oldalszám: 600 oldal

Megjegyzések

 1. Nem tudod mikor jelenik meg magyarul? :)

  VálaszTörlés
 2. "Erősen gondolkozom, hogy addig megtanulok svédül." :DD
  Elolvastam az első fejezetet, de nem nagyon tudtam eldönteni, hogy kell-e ez nekem. Azt hiszem még is kipróbálom.

  VálaszTörlés
 3. Ma jegyeztettem elő. :) Az az igazság, hogy gondolkodtam már egy ideje az angol kiadáson, de aztán valahogy mindig más könyv lett belőle. Kevés ilyen témájú fantasyt olvasok, de ez valahogyan hív. Úgyhogy aki bújt, aki nem... :D
  Svédből fordították? Nagyon remélem.:)

  VálaszTörlés
 4. @Névtelen: október 25. :) Oda is írtam a megjelenést.
  @zenka: :D Én azt mondanám, hogy próbáld be, hátha. Mondjuk én az első fejezetért is oda voltam.
  @reea: Szerintem svédből fordították. :) Remélem tetszeni fog.

  VálaszTörlés
 5. szia.
  esetleg tudod a 2. rész mikorra várható angolul/magyarul?
  nagyon tetszett a könyv,alig várom a folytatást!! :)

  VálaszTörlés
 6. @Névtelen: Fogalmam sincs, a kiadó facebook oldalát figyeld. :)

  VálaszTörlés
 7. áprilisban meglesz magyarul,oh yeah!!;)

  VálaszTörlés
 8. Nagyon jó könyv! Várom a 2. részt >.<

  VálaszTörlés
 9. Szia!
  Most szeretnék majd könyvet rendelni és gondolkodtam ezen a könyvön is , csak félek tőle ,hogy túl lányos és nyálas. Ami még fontos lenne hogy E/1 vagy E/3 íródott ?A hangulatára is kíváncsi lennék . (Mert jobban szeretem E/1 de ha jó végül is így is úgy is elolvasom.)És esetleg tudnál valamilyen jó kis véres kicsit ijesztő könyvet ajánlani ? Igazából fiú vagyok de szeretem az ilyen misztikus könyveket és azokat amiknek a vége nem mese habbal hanem valósszerű és jól felépített .Meg persze a csavaros történeteket.Bocsánat hogyha fárasztalak csak neked adok a véleményedre.

  VálaszTörlés
 10. @Névtelen: Nem fárasztasz. :) Viszont ott a posztban a válasz, hogy ez egy kemény, horroros hangulatú (olyan svédes, északi, ha olvastál már tőlük könyvet, érted mire gondolok), teljesen reális és semmi csöpögős nincs benne, a lányok a gyilkos után nyomoznak és az életükben felbukkanó problémákkal (pl. anorexia) kküzdenek.

  E/3-ban íródott, mert nagyon sok szemszög van benne (szerintem ez így itt teljesen jól működik.)

  Egy-két ajánlás pedig:
  Kelley Armstrong: The Summoning - A szellemidéző - abszolút reális ifjúsági fantasy, ahol nem a romantikán van a hangsúly
  Laurell K. Hamilton: Bűnös vágyak - ha lehet felnőtt, erotikus tartalmú regény, akkor ezt feltétlen ajánlom, elég véres és nyomozós.
  Cassandra Clare: Csontváros - bár a negyedik résztől picit szappanoperás lesz, de élvezhető
  Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
  Neil Gaiman: Coraline - egy kis rémmese. :)
  John Ajvide Lindqvist: Hívj be! - kemény 18+-as horror

  Remélem, valamelyik elnyeri a tetszésed. :)

  VálaszTörlés
 11. Köszönöm a választ :) , Szívesen olvasnék Laurell K. Hamilton-t csak az első részét sehol sem tudom megvenni .

  VálaszTörlés
 12. @Névtelen: Igen, erre nem is gondoltam, hogy kapható-e még. De ha mást nem, egyszer szerencséd lesz antikváriumban vagy vaterán. :)

  VálaszTörlés
 13. Szia!
  Ne haragudj,hogy zavarlak,de tudsz valamit a harmadik részről?

  VálaszTörlés
 14. @Névtelen: Őszre ígéri a kiadó, reméljük, meg is jelenik.

  VálaszTörlés
 15. szia! én olvastam az első kettő részét és nagyon tetszett, de nem tudod, hogy a harmadik rész mikor jön ki? kerestem, már mindenhol, neten is könyvesboltokban is de nem találtam meg :((

  VálaszTörlés
 16. @Wonder Vivian: Az előtted lévő kommentben a válasz.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Természetfeletti lény szerinti ajánlók

Mivel annyira unatkoztam a The Haunted olvasása közben, csináltam szép polcokat molyon. Amiből jött az, hogy miért ne írnám össze ennek az eredményét a blogomon. Észrevettem, hogy sokan kérnek tőlem úgy ajánlást, hogy „legyen vámpíros,” vagy „legyen szellemes,” és valljuk be, mindenkinek megvan a kedvenc lénye fantasyban, ezért gondoltam, hogy írok egy ilyen posztot. Kaptam olyan ajánlást, hogy írjak TOP 10-es listát vámpíros könyvekből, de mivel a többi lény sajnos háttérbe szorult még eddigi olvasmányaimban, és nem akarom őket sem kihagyni, ezért egybevonok mindenfajta lényt. Nem spoilerezek, így aminek a fülszövegéből nem egyértelmű, hogy milyen lény a főhős pasija (lásd példának okáért Dark Divine) azt nem fogom oda ajánlani. Plusz, amit én nem tartok annak (lásd Káprázat), azt nem fogom oda ajánlani. Szóval teljesen szubjektív vélemény lesz, mint eddig is megszokhattuk, és természetesen tetszési sorrendbe fogom szedni az ajánlásokat. AZ ÉJSZAKA LÉNYEI, AZAZ A VÁMPÍROK Szer

Lauren Kate: Torment - Kín (Loki edition)

Hogy akadtam rá: A borítója csábított el. Sorozat: A Fallen - Kitaszítva 2. része. Úgy általában az egészről:  Lucinda Price élete kínszenvedés, de nem azért, mert az egyetlen majdnem-barátnőjét megölték a szeme láttára, vagy mert nem láthatja a szüleit, esetleg mert fogalma sincs arról, mi történt vele az előző életében, nem, Lucinda problémája sokkal nagyobb: Daniel, a bukott angyal pasija otthagyja egy magániskolában, ahol három hetet kell kibírnia. Mert csak így tudják megvédeni a különböző teremtményektől, akik Luce-ra pályáznak. Mit csinál a kedves kis főhősünk a félangyaloknak fenntartott oktatási intézményben? HÁT BEFESTI A HAJÁT! Meg sír… sokat… Az első részre négy csillagot adtam, mert noha a kivitelezése nem volt az igazi, az alapötlet kiváló lett volna, megvan benne minden, ami egy igazán jó ifjúsági, romantikus, fantasyhoz kéne: reinkarnáció, angyalok, démonok, Világvége harc. Na igen ám, de sikerült a nagyszerű koncepciót elrontani… Hogy mivel is? Ez egy olyan j

Sally Nicholls: Shadow Girl (Árnylány)

Hogy akadtam rá:   Sally Nicholls rajongó vagyok. Úgy általában az egészről:   Clare élete nem a legvidámabb: Sehova sem tud beilleszkedni és állandóan zaklatják az iskolában. Nem foglalkozik a tanulmányaival vagy azzal hogy barátokat szerezzen, hiszen mindig gyorsan átpasszolják másik gyámszülőkhöz, és költözhet tovább. Aztán egy napon eltéved hazafelé menet és találkozik Maddyvel, aki szintén árva és talán ő lehet az első igaz barátja. Sally Nicholls diszlexiásoknak szánt mesekönyve ez, vagyis eleve könnyen olvasható a nyelvezete, kellemesen nagy térközökkel és alapvetően rövid, de még így is egy összetett és elbűvölő mesét tudott összehozni. Az alapötlete ugyanaz, mint a Close Your Pretty Eyes nak, mivel egy másik kiadónak is feldobta ugyanazt az ötletet az írónő, így egy ihletből született a két könyv: milyen az élete egy árvaházban nevelkedett gyereknek. Míg a Close Your Pretty Eyes egy szívet tépő történet, ami enyhén reménytelen, addig ez a történet csupa remény, d