Ugrás a fő tartalomra

Anna Sheehan: A long, long sleep - Hosszú álom

Hogy akadtam rá: Böngésztem a friss megjelenések között.

Sorozat: A UniCorp 1. része.

Úgy általában az egészről: Rose Fritzroy olyan, mint Csipkerózsika, legalábbis a sajtó szerint. Ugyanis Rose 62 évet töltött hibernálva, mikor Bren, egy jóképű, fiatal srác rá nem talál a régi lakásának alagsorában. Rose-nak rá kell jönnie, hogy mind a szülei és mind régi szerelme, Xavier meghalt, és 16 évesen várományosa a világot irányító cégnek. Dúsgazdag elviekben, de meg kell várnia míg 18 lesz, addig pedig a cég, a UniCorp kirendelt mellé egy párt, aki a gondját viseli. De persze Rose-nak nem csak a gyásszal kell megküzdenie, hanem még az utána küldött bérgyilkossal is.

Azt vártam, hogy ez egy egyszeri disztópiás romantikus regény lesz, kicsit klisés, de élvezhető. Nem hittem el, hogy ifjúsági könyv, főleg amit ennyire romantikusnak reklámoznak, okozhat nekem meglepetést. Nem annyira disztópiás ez, bár igen, látom benne a potenciált, mert társadalomkritika is, és az is van benne, de jobban poszt-apokaliptikus sci-fi, hiszen a Sötét Időket aludta át Rose, ami egy nagyobb TBC és pestis járvány volt, ami majdnem kitörölte az egész emberiséget.

Az az igazság, hogy annyira a hatása alatt vagyok a könyvnek, hogy nem tudom, mit mondjak. Sheehan első könyve ez, és ütött, csak gratulálni lehet, hogy ilyet írt és tessék! Itt egy író, aki elsőkönyves, és olyat tett le az asztalra, amit csak magasztalni tudok! Nem lehetetlen.

Vannak apróbb nézőpontváltások a regényben, és talán fura lehet, mert E/1 és E/3 között vált, de hát ilyet már láttunk, és egyáltalán nem volt zavaró, és nem árult el bónusz információkat vele, hogy a rejtélyes bérgyilkos nézőpontját látjuk. Persze, egy darab dolgot előbb tudunk, mint a karakterek, de Sheehan nem is akarja eltitkolni ezt előlünk, nem az a lényeg, hogyan is találja meg a bérgyilkos mindig Rose-t, hanem hogy ki küldte őt, amin őszintén bevallom, koppantam.

És ez a dicséretes Sheehanban, gondolod, hogy jajj, ez lesz, az lesz, de sablonos, közben pedig csak cselesen félrevezeti az olvasót, néhány klisének látszó dologgal. Ugyanis még a főhős gyanakszik valakire, hogy ő a gyilkos, hiszen oka is van rá, mi tudjuk, hogy nem ő az, és mást sejtünk a dolog mögött. De Sheehan nem is akarja elrejteni ezt előlünk, csupán az orrunknál fogva vezet, mert a vége megoldásra nem gondoltam volna.

Cseppet sem unalmas a könyv, noha nagyrészt nem ez a bérgyilkosos dolog van előtérben. Akkor miről is szól ez? Csaknem olvadoznak benne, sok szexi pasi után? NEM! Van benne szexi pasi, meg aranyos pasi és mindent elsöprő szerelem, de úgy, ahogy eddig még nem láttam, hogy merte volna valaki használni.

Sheehan merész, és ezzel a merészséggel fogja és csavargatja a szívünket, mert annyira könnyfakasztó az alaphelyzet is. Rose-nak volt egy szerelme, Xavier, ami a tipikus, átlagos, nagyon szépen megírt romantika, vagyis megígérik, hogy örökkön-örökké szeretik egymást, de a gond Xavier meghalt. Rose pedig sokszor visszaemlékezik, és olyan jól bánik a szavakkal Sheehan, hogy szinte filmként elevenednek meg előttünk a flashbackek. Mind vidám kép és emlék, és ettől lesz szívszorító, hiszen Xavier halott. Látjuk, hogy Rose és Xavier hogyan jöttek össze, szurkolunk nekik, hogy összejöjjenek, de ez mind a múlté, nem lehet köztük semmi. TÉNYLEG NEM! Nincs itt mágia, hogy jajj, majd felkel, és együtt leszünk. És ettől lesz annyira szomorkás az egész hangulata.

De emellett ott van, hogy Rose egyedül van, néhol alig van párbeszéd és egy kicsit a karakter bőrébe bújunk, a fejében élünk és átérezzük, hogy mennyire elszigetelt, mennyire idegen neki minden és mennyire lesújtja a gyász. Vannak pszichológussal beszélt terápiás órák és végül sikerül Ottóval összebarátkoznia Rose-nak, még ezek alkotják az első felét a könyvnek. Közben pedig ott van egy kicsit azaz igazi gimis/bentlakásos sulis hangulat, és Rose azért hiába szomorú van egy kis öniróniás narrációja, amitől néhol sikerült felnevetnem is.

De mégis a központi téma nem vicces. Brutális társadalomkritika, hogy hova tarthatunk, lásd a Sötét Idők milyen volt, és hát végül is az akkori korszakban is egyetlen egy cég ural kb. mindent. Annyira ural, hogy igen, emberi kísérletek és emberi rabszolgák is vannak. Kicsit rávilágít arra, hogy a mostani korunkban van szegénység, és hogy milyen borzalmas a helyzet egyes országokban, kicsit rámutat a rabszolgaságra, az elnyomottságra, hogy hogyan használjuk ki a Földünket, de mindezt csak halványan szórja el Sheehan, hagyja, hogy mi döntsük el, mit gondolunk róla, nem rág semmit a szánkba.

De mégis ez a könyv, ha megkérdezik, miről szól, nem azt mondom, hogy társadalomkritika. Azt mondanám, hogy a különféle emberi szeretetről szól. Ott vannak Rose és a szülei (persze csak emlékekben), ez a családi szeretet boncolgatja. Természetesen Rose-nak ott van Xavier emléke, ami az az igazi tényleg szívfájdító igaz szerelem, de hát túl kell tennie magát rajta, ezért ott van talán Bren, akivel nem tudja, hogy mi lesz, annyit tud, hogy imádja, ahogy kinéz a fiú, és hogy jó vele beszélgetni. És ott van Otto, aki a legjobb igaz barátja. Aki ebből azt hiszi, hogy Otto/Rose/Bren lesz, azt el kell keserítsem, ez nem ilyen sablonos. Ottóval valami gyönyörűen leírt barátság van közöttük, és teljesen élvezet volt olvasni. Bren pedig nem egy tipikus nyálas pasi, nem egy nagy szarkasztikus pasi, simán egy átlagos tinédzser és ahhoz mérten viselkedik. Ki kell emelnem, hogy Xavier is bármennyire szereti Rose-t, sosem lesz nem fiús, túl nyálas, vagy hihetetlen. (Khm… nem szűz… Khm…)

Nagyon sok mindenről szól ez a regény, és nagyon sokrétű, de mégis az érzelmek annyira megfoghatóak benne, hogy együtt törik össze a szívünk a karakterekével. És a vége? A vége az, ami nálam betetette a kiskaput és bőgtem egy jót rajta. Nem átlagos végre kell számítani, hanem egy olyanra, ami tényleg megvisel érzelmileg. Nem azt mondom, hogy hú, de depressziós vége van, nem, csak keserédes, és ettől lesz valós és hihető. Hiszen megadja a cselekménynek a zárt véget, de nem lesz minden elvarrt, mert az élet is olyan, hogy megy tovább, bármi történhet. És hogy ez jót vagy rosszat jelent? Azt az olvasóra bízza.

Csillagos hatost érdemel Sheehan és írjon még sok-sok-sok ilyet! Ha nem is ehhez folytatást, akkor is még sok ilyen regényt kívánok! Ez az, amit elvárnék minden ifjúsági könyvtől!

Kedvenc karakter: Rose, Xavier, Otto

Ami kifejezetten tetszett: az érzelmek

Ami nem tetszett: -

A történet: 6/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

Kiadó: Candlewick Press

Kiadás dátuma: 2011. augusztus 9.

Oldalszám:
352 oldal

Megjegyzések

  1. Hú de szeretném ezt a könyvet!!! Nagyon tetszik a kritika alapján .Viszont nem fogok hozzá látni a fordításnak.:s ugye azt még nem lehet tudni,hogy megjelenik-e magyarul? :(

    VálaszTörlés
  2. Sophie: Az a baj, ezt minden könyvnél leírom, hogy első könyves írónőt, aki még nagyon nem bizonyított (vagyis nincs még akkora sikere/reklámja odakint) nehezen hoznak be Magyarországra. Volt egy sorozat, amit szerettem, négy éves csúszással kezdték el itthon kiadni, mert várnak sokat, hogy teljesít a kinti piacon, legalábbis általában várnak valamennyit.
    Ezért nem tudok mit mondani rá, mivel Sheehannak ez az első könyve, és még nemrég jelent meg, ebben a hónapban. Általában ha tudok megjelenést, beleszoktam írni a kritikába. :( De sajnos nem hiszem, hogy ezt látjuk magyarul, de tévedhetek.

    VálaszTörlés
  3. Hungarian rights have been sold. When the translation will be released is unknown.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. @Anna Sheehan: I can't wait to get my hands on it in Hungarian. :)

      Törlés
  4. remélem, minél előbb kiadják, ha már megvették a jogokat :) el akarom ezt olvasni, méghozzá az anyanyelvemen, ha már lehetőség van/lesz rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. @Luca: Én maximum jövőre várnám. :) Úgy hallottam (a kiadótól), hogy kb. egy év telik el jogmegvétel és kiadás között. És idei kiadási tervek között nem láttam, de ez persze bármikor változhat.

      Törlés
  5. én sem vártam erre az évre, de azért kösz a felvilágosítást :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril

V. C. Andrews: Virágok a Padláson

Hogy akadtam rá: Mivel fura érdeklődési köröm van, sokszor belebotlottam ebbe a könyvbe, végül egy német lány javasolta, hogy olvassam el (egyezik az ízlésünk), mivel úgy gondolta, hogy imádnám. Úgy általában az egészről: Adott nekünk a Dollangager család, akik abszolút tökéletesek. Ott van Corrine, a gyönyörű anya, Christopher, a szerető család apa, ifjabbik Christopher, az okos báty, Catherine, a főhősünk, aki balerina akar lenni, és két kisebb iker Cory és Carrie. Igen, a család, mint látjuk imádja a C betűs kezdőneveket. Mind gyönyörűek, mind szőkék és kék szeműek, a szomszédok Dresden babáknak hívják őket, irigylésre méltó életük van. Ha anyuci egy kicsit túl sokat is törődik a külsejével, ugyan mi az, hiszen szeret itt mindenki mindenkit. Ám egy napon a családfő autóbalesetben meghal, és innentől kezdve a tökéletes családi idill megtörik. Édesanyjuk picit összeomlik, de hát ez várható is, végül a szüleihez fordul, és sok-sok levél után a vonakodó nagyszülők készek arra, hogy b

J. M. Barrie: Pán Péter

Hogy akadtam rá: Egyszer volt, hol nem volt sorozat rajongója vagyok és ott beleszerettem Pán Péterbe. Úgy általában az egészről: „Nem létezett náluk boldogabb család, amíg meg nem érkezett Pán Péter.” Ilyen és hasonló baljóslatú mondatok tűzdelik a szöveget, míg megismerjük az átlagos, angol családot, Darlingékat. Nincs túl sok pénzük, a felnőttek házassága nem éppen szerelmen alapul, de van három gyerekük, akik nagyszerű képzelőerővel rendelkeznek. Mrs. Darling, miközben a szokásos anyai teendőket végzi és rendbe teszi esténként a gyermekei elméjét, Wendy, egyetlen lánya képzeletében meglát egy fura nevet, Pán Péterét. Bár a gyerekek váltig állítják, hogy sosem látták Pétert, és a szülők megrögzötten hiszik, hogy ez valami kiskori képzelgés, mégis Mrs. Darling, mintha maga is emlékezne Péterre. Aztán egyik este megjelenik egy levelekbe öltözött fiú, és szerencsétlenül elveszti az árnyékát, amit végül Wendy segít neki visszarakni. Péter, mivel annyira lenyűgözi a lány, ú