Ugrás a fő tartalomra

Kim Harrison: Once Dead, Twice Shy - Egyszer halott, másszor félénk


Hogy akadtam rá: A Pokoli Báléjszakákban lévő Madison Avery és a Nagy Kaszás című novella folytatása. Illetve mondhatjuk, hogy a novella afféle előzmény egy regény sorozatnak. Mindenesetre annyira megtetszett ez az írás, hogy muszáj voltam belekezdeni a regénybe, és őszintén szólva, nem bántam meg.

Úgy általában az egészről: Szóval, mivel nem hiszem, hogy a novellát mindenki olvasta volna, kezdjük ott. Főszereplőnk, Madison Avery (ahogy a sorozat címe is mutatja) halott már a könyv legelején, és neeem, nem fogunk visszautazni az időben, és nem az a történet, hogy megtudjuk, hogyan halt meg. Madison halál utáni életfélesége a történet.

A Pokoli Báléjszakák antológiában Madison a címből adódóan egyértelműen bálba megy. Josh viszi el, akit az apja szervezett be neki, és össze is vesznek ezen. Majd megjelenik egy nagyon szexi fiú, Seth, aki megtáncoltatja Madisonunkat, és meg is csókolja. És Madison boldog, mert legalább nem fognak róla pletykálni. Igen, ez az, ami bántja a szemem, hogy Madison be akar illeszkedni az általa is Barbie babáknak titulált csajok közé. De hál' isten Madison karakterfejlődik, és kinövi ezt. De vissza a sztorihoz: Seth elviszi kocsikázni Madisont, majd megöli, mert "így jut magasabb körökbe." Ugyanis Seth fekete kaszás, akik idő előtt megölik az embereket, legalábbis először ezt hiszik róla. És jönnek a fehér kaszások, hogy bocsánatot kérjenek Madisontól, hogy meghalt, de hát pont a szülinapja volt, és a két ügyeletes kaszás, nem tudta eldönteni kinek a felelőssége is a lány. Ugyanis Lucy (az egyik kaszás) 16 évesekkel foglalkozik, Barnabas pedig 17-tel. Végül megjelenik Seth a hullaházban, és elviszi Madison testét, Madison pedig Seth kaszás kövét, amivel test illúzióját megtarthatja, így visszamegy apucihoz. Aki meglepődik, hogy a halott lánya él. Megjelenik a fehér kaszások főnöke, Ron, amúgy Cronus (talán Kronosz akart lenni? Hisz az időben babrál) és átmossa apuci fejét, visszaadja úgy ahogy Madisonnak az életét (egy évig), és Barnabast kinevezi őrangyalának.

ITT KEZDŐDIK A SZTORI! Madison sehogy sem tudja megtanulni a gondolat olvasást, így Barnabas nem tudja biztonságban elvégezni a fehér kaszási kötelességeit. Végül beletörődik és elviszi Madisont egy küldetésre magával. Ahol persze Madison látványosan (belszúródik egy kard és semmi baja sem lesz) megmenti az áldozatot. De felismeri őket az egyik fekete kaszás, vagyis Madison kövét, ami állítása szerint Kairosé, a főfekete kaszásé. Hoppá!

Aztán jön Ron, segít nekik kavics rezonanciát váltani, hogy ne tudják lenyomozni őket, és elviszi Barnabast, hogy menjenek beszélni az égiekkel Madison ügyében. Madisonra pedig egy őrangyalt hagy, aki elég idegesítő az elején (leengedi Madison biciklijének kerekét), de egész megszerethető karakter, és vicces is.

Aztán jön a képbe Josh, akire abszolút nem számítottunk volna. Komolyan én előbb néztem volna ki a történetből, hogy a csaj Barnabasszal jön össze. Josh segít neki, kedves vele, Madison pedig rázúdítja, hogy ő bizony halott, mert kiderül, hogy Josh gyakorta rémálmodik arról a balesetről, ahol Madison meghalt, pedig nem is szabadna emlékeznie rá. Aztán nyomozgatnak, Madison önfejűen megpróbálja használni a kavicsát, lesznek itt még angyalok, meg egy csavar a sztoriban.

Igen, össz-vissz kb. 200 oldalas a könyv, és nagyon kicsi. Jó történet, de nem annyira izgalmas, szerettem volna látni Barnabast, vagy valami, de a nagy részében nincs is benne. A történetben pozitívum, hogy Madison tettre kész, nem adja fel. Egyetlen egy csavar van a könyvben, ami tökéletes megfelel, mert nem gondoltam volna rá, viszont elég nyugis könyv, ezért kapott történetre csak 4 pontot. Attól függetlenül nagy kedvenc, és várom az újabb részt.


Kedvenc karakter: Kairos

Ami kifejezetten tetszett: az a csavar, ami van a könyvben, abszolút nem gondoltam volna rá, és az egész világ felépítése

Ami nem tetszett: Madison be akar illeszkedni a népszerűek közé, és kicsit kevés a történet

A történet: 4/5 pontból

A karakterek: 4/5 pontból

A borító: 4/5 kicsit nekem fura.

Megjegyzések

 1. ugye angolul olvastad?

  VálaszTörlés
 2. am és hol lehet kapni?
  vagy
  te hol vetted?
  (amugy a nevem berni és én is olvastam a pokoli báléjszakákat és nagyon tetszett.)

  VálaszTörlés
 3. A bookline.hu-n lehet kapni. Általában onnan szoktam idegennyelvű könyveket vadászni, vagy pedig innen: http://www.prospero.hu/katalogus/

  VálaszTörlés
 4. Szia, nem tudod, biztosan nem lehet megkapni magyarul, mert az angol tudásom nem a legjobb, viszont nagyon érdekelne?
  Nagyon tetszik a Pokoli Báléjszakák novellás gyűjtemény és bármeik benne szereplő novelláról szívesen olvasnék. :)
  előre is köszönöm,
  Tündi

  VálaszTörlés
 5. Magyarul Kim Harrisontól csak egy másik sorozatának első részét (Boszorkányfutam) lehet magyarul tudni. Még nem érdeklődtem utána annál a kiadónál, hogy miért nem adják ki Kim többi könyvét is. De nagy valószínűséggel Magyarországon megbukott. :( Talán, ha jó páran elszeretnék olvasni, és látják, hogy van rá igény, kiadják, de még eddig nem láttam sehol semmi fejleményt.

  VálaszTörlés
 6. :) Hát azért köszönöm. Ez egy jó ötlet. a könyvajánlást pedig köszönöm utána fogok nézni. :D, Tündi

  VálaszTörlés
 7. Hát igen. Én már azt is igencsak nehezményezem, hogy a Boszorkányfutamnak nem adták ki a folytatását, pedig szerettem azt a könyvet.
  Ráadásul nagyon örülök, hogy van folytatása a novellának. A Pokoli Báléjszakákban ez a történet tetszett a legjobben :)
  Bár sajnos fene se tudja, nálunk kiadják-e... pedig jó lenne, mert személy szerint az angol tudásom elég gyér...

  VálaszTörlés
 8. nem írunk a könyvmolynak h adják ki? én is szivesen megvenném. és azért nekik mert ugye a pokoli báléjszakákat ők adták ki.

  VálaszTörlés
 9. "Gigi írta... nagy valószínűséggel Magyarországon megbukott."

  Úgy tudom, nem a könyv bukott meg, hanem általában a kiadó könykiadási üzletága ment csődbe, egyszerűen nem érte meg már nekik könyvet kiadnia a jelenlegi gazdasági környezetben. Azóta semmilyen könyv sem jelent meg tőlük, pedig régebben voltak nagyon jó sorozataik...

  VálaszTörlés
 10. Én csak tippeltem, de akkor elnézést. Köszönöm, hogy kijavítottál. :)

  VálaszTörlés
 11. Szia!
  Azt szeretném kérdezni hogy nem-e tudod hogy a Pokoli báléjszakákban,a Földi pokol c. novella megvan e valahol könyvben?Előre is köszi:
  Dia

  VálaszTörlés
 12. Szia!

  Lehet, hogy bennem van a hiba, de mit értesz azalatt, hogy könyvben? A Pokoli Báléjszakákban adták ki a novellát, szóval abban a könyvben benne van, külön nem jelent meg. Ha arra gondolsz, hogy annak van-e folytatása, mármint regény, nem, nincs. De ha másra gondoltál, akkor fejtsd ki, mert így tényleg nem tudok másra asszociálni.

  Gigi

  VálaszTörlés
 13. szia Eszter vagyok. lehet hogy 2013 vagy 2014 ben lehet hogy kiadják. de addig is sovárogva nézem az angol könyvet mert nem nagyon tudok angolul. bár tudok forditani. figyu le tudod fordditani a könyvet nemem és elküldenéd az e mailemen? vincseszter15@freemail.hu. meghűlálnám.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. @Névtelen: Szia! Kétlem, hogy lenne annyi pénzed, amit egy rendes fordítónak adnak, és mivel három hónapos munkáról beszélsz, sajnálom, de ilyet nem vállalok. Sőt, jogsértés is lenne nekem ez...

   Törlés
 14. hol vetted a könyvet?

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Természetfeletti lény szerinti ajánlók

Mivel annyira unatkoztam a The Haunted olvasása közben, csináltam szép polcokat molyon. Amiből jött az, hogy miért ne írnám össze ennek az eredményét a blogomon. Észrevettem, hogy sokan kérnek tőlem úgy ajánlást, hogy „legyen vámpíros,” vagy „legyen szellemes,” és valljuk be, mindenkinek megvan a kedvenc lénye fantasyban, ezért gondoltam, hogy írok egy ilyen posztot. Kaptam olyan ajánlást, hogy írjak TOP 10-es listát vámpíros könyvekből, de mivel a többi lény sajnos háttérbe szorult még eddigi olvasmányaimban, és nem akarom őket sem kihagyni, ezért egybevonok mindenfajta lényt. Nem spoilerezek, így aminek a fülszövegéből nem egyértelmű, hogy milyen lény a főhős pasija (lásd példának okáért Dark Divine) azt nem fogom oda ajánlani. Plusz, amit én nem tartok annak (lásd Káprázat), azt nem fogom oda ajánlani. Szóval teljesen szubjektív vélemény lesz, mint eddig is megszokhattuk, és természetesen tetszési sorrendbe fogom szedni az ajánlásokat. AZ ÉJSZAKA LÉNYEI, AZAZ A VÁMPÍROK Szer

Top 10: Kedvenc romantikus regény

Mostanában megrögzötten néztem, hogy mely posztokra van kereslet, és valamilyen úton-módon a régi Top 10 romantikus könyves listám időről-időre előkerül a legolvasottabb bejegyzések közé. Ezért felötlött bennem az a gondolat, hogy írok egy újabb posztot, de most mindenféle kategória szerint (a többi kategória később várható), és ezt ám frissíteni is fogom, ahogy változik. (Mert most ahogy ránéztem a régi listámra, elszörnyedtem, hiszen a sorozatok folytatásai eléggé lerontották a színvonalat.) Előre leszögezem, hogy klasszikus és szépirodalmat nem teszek fel listákra, mert nem egy kategória a szórakoztató irodalommal, így tehát a legjobb romantikusok között persze, hogy ott van számomra az Üvöltő szelek, de a végén a klasszikusok kilöknének minden modern regényt. :) A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2014. február 17.) 10. Victoria Schwab: Az Archívum (ifjúsági, 3 részes sorozat) Minden testnek van egy története, egy képsorozat, amelyet csak a Könyvtárosok olva

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril