Ugrás a fő tartalomra

Stephenie Meyer: New Moon - Újhold


Hogy akadtam rá: Kalandos volt, az biztos. Szeretem a Harry Pottert, nyilvánvaló. És ugye vannak a fanfictionok (fanok által írt történetek), abban a shippek (párosítások). Nah, ott a kedvencem a Tom Denem/Hermione Granger páros, és sokan szeretik és csinálnak hozzá videókat youtube-on. Feliratkoztam az egyik ilyen videó készítőre, vagyis kapok értesítést, ha új videót csinál. Feltöltött egy Alex/Hermione videót (az Alex Rider sorozatból) és a Twilight film előzetese volt alatta hang. Hmm... Annyi esett le, hogy ez egy igazi film lesz, és hogy valamiféle halhatatlanokról szól. Rákerestem az eredeti előzetesre. És láttam a bűvös "Based on Book" feliratot. Én azokat imádom, szóval rákerestem a könyvre (bevallom hibám, tényleg neten olvastam először, de az égiek látják lelkem, anyám meg a számlát meg a könyvespolcot - megvan mind a négy rész angolul és a magyar puhakötéseseket is megvettem).

Úgy általában az egészről: Ahogy végeztem az Alkonyattal, belekezdtem. Kíváncsi voltam, most akkor mi lesz. Bellából mikor lesz vámpír. Vártam az izgalmas "kalandokat." Erre megkaptam a lehető legszomorúbb könyvet, és Stephenie Meyernek sikerült az, ami a szerelmes filmeknek és a Titanicnak sem sikerült. Megríkatott. Ugyanis, ennyit gondolom mindenki tud a sztoriról: történik egy kis baleset Bella születésnapján (megvágja az ujját a csomagoló papírral) és Edward úgy dönt elmennek, csak hogy Bellát otthagyják.

Bella pedig zombi szerű állapotba kerül. Meyer pedig olyan szívszorítóan írja le, hogy egy-két fájdalomról szóló mondatnál ténylegesen megkönnyeztem, ilyen pedig elég ritkán történt. Bellánkat Jacob segíti ki rossz hangulatából, és ekkor mi már sejtjük azt a nagy szerelmi háromszöget. Nekem semmi bajom ezzel, én szeretem a szerelmi háromszögeket, sokan mondják, hogy nem lehet egyszerre két embert szeretni, szerintem pedig igen is lehet. És mit ne mondjak, az Alkonyatban én is megtaláltam a saját életemre/párkapcsolataimra való vonatkozást. (Nem, nem vámpír a pasim.) Így még jobban megérintett, felidéztem életemnek azt a borzalmas szakaszát, amit átéltem és túléltem, ahogyan Bella is.

Ez is egy gyönyörűen megírt rész, Meyer ért ehhez, ha nincs is tele nyomozással, bonyolult szálakkal a történet, az érzelmek kárpótolnak mindent. Ez a kedvenc Twilight saga részem.

Kedvenc karakter: Edward, Alice, Emmett

Ami kifejezetten tetszett: Az érzelmek leírása.

Ami nem tetszett: -

A történet: 5/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 5/5 pontból, és csak gratulálni tudok a könyvmolyosoknak, hogy megtartották az eredeti borítót, eredeti címmel.

Megjegyzések

 1. Utálok olvasni de a film iszonyatosan megfogott!!kb.10-szer nénztem meg,és imádom!!!!Megvettem mind a 2 kötetetet,és olyan villám gyorsan kiolvastam hogy magam is meglepődtem:)Iszonyat jóó!!Az Újholdnál volt egy kis gondom,annál a résznél amikor Edward elhagyta Bellát,merthát a könnyeimmel kellett küszködnöm mert nem láttam a betüket.A napfogyatkozással is végeztem már,nem bírtam ki hogy ne töltsem le:):)IMÁDOM,kár hogy egyszer vége lesz,hiányozni fog nagyon!!!!ezt az örökkévalóságig tudnám olvasni!

  VálaszTörlés
 2. Sok kritikát olvastam erről a könyvről, imádtam a filmet, de a könyvre még nem tudtam rá venni magam.
  Eddig ez volt az első pozitív megnyilvánulás a könyről, mindenkinek elege volt már Bella több100 oldalon át tartó depijének. Ezért én is el fogom olvasni, kíváncsi vagyok, én is nyálzűasnak fogom-e tartani, vagy tényleg fantasztikus érzelemáradatnak.
  Azért ez a sok negatív kritika elszomorít, és örülök, hogy van azért olyan, akinek tetszett is. Mindenesetre nekem a filmben tetszett Bella depizése, kb én is így élem meg a dolgokat, szóval el tudom képzelni hogy van ilyen.

  VálaszTörlés
 3. Nekem ez a kedvenc kötetem. Talán azért nem tűnt fel, hogy nyálas lenne, mert valahogy én is tudok ilyen lenni. Túlérzelmes, talán. És át tudom érezni ezt a részt, hasonló tapasztalatok alapján, valószínűleg ezért tudok vele azonosulni ennyire. Mellesleg nekem filmben nem annyira tetszett, de ezzel csak én vagyok így. :D Valahogy nem adta azt meg, amit a könyv.

  VálaszTörlés
 4. Ilyen szőke nöket se láttam még soha!
  A vérfarkasos-vámpíros szappanopera újabb felvonása ennél giccsesebb már nem is lehetne, kivéve, ha kiderülne, hogy Bella igazából zombi. Természetesen a két srác nem törődne ezzel az aprócska, elhanyagolható ténnyel, így egy hatalmas nekrofil orgiában teljesedne ki a szerelmi háromszög majd valamikor az utolsó rész végén. De én arra már nem leszek kíváncsi. Soha többet nem akarom látni ezt a borzalmat, a kritikában olvasható, néhol kicsit sértő kifejezésekért/igazságokért pedig ez úton kérek elnézést. Negatívumok fentebb olvasva megtalálhatók, pozitívum meg nem volt

  VálaszTörlés
 5. Kedves Névtelen!

  Az az igazság, hogy én elviselem a negatív kritikát (mint oly sokszor írtam, nem tetszhet mindenkinek a Twilight saga), és valahogy a kommentedet nem is találtam sértőnek, inkább csak jót derültem rajta, főleg a nekrofíliás részen. Ez is egy szemlélet mód, és valahol tényleg túl giccses, de én azt mondom, hogy néha kell ilyen is.

  VálaszTörlés
 6. Teljesen egyetértek Gigi első kommentárjával. A film nem adta úgy át Bellám érzelmeit,mint a könyv, viszont a filmzenék olyan hatást keltettem bennem, mintha én magam lennék Bella, én szenvednék a reménytelen szerlemtől, én lennék az aki mással nem is tudná meghálálni azt a bartáságot amit Jacob nyújtott, mint szerelemmel. egy kitűnő olvasmány egy fantasztikus írótól.

  VálaszTörlés
 7. én azt sajnálom,hogy engedtem,a tesóm elmesélje a könyv elolvasása előtt szinte az egész történetet.ezért nem tudtam igazán átélni a dolgokat,pedig általában szokásom.azóta nem engedem senkinek,h a lényegesebb dolgokat elmondja a könyvről amit el akarok olvasni.én imádom a történetet,szerintem is kell néha ilyen történet.egyben habos-babos,de mégis izgalmas.
  a film is egész jó,csak ugye kevésbé tudja átadni az érzelmeket mint egy regény,mert ez film.legalább nem változtattak meg rajta olyan szembetűnően fontos dolgokat.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Természetfeletti lény szerinti ajánlók

Mivel annyira unatkoztam a The Haunted olvasása közben, csináltam szép polcokat molyon. Amiből jött az, hogy miért ne írnám össze ennek az eredményét a blogomon. Észrevettem, hogy sokan kérnek tőlem úgy ajánlást, hogy „legyen vámpíros,” vagy „legyen szellemes,” és valljuk be, mindenkinek megvan a kedvenc lénye fantasyban, ezért gondoltam, hogy írok egy ilyen posztot. Kaptam olyan ajánlást, hogy írjak TOP 10-es listát vámpíros könyvekből, de mivel a többi lény sajnos háttérbe szorult még eddigi olvasmányaimban, és nem akarom őket sem kihagyni, ezért egybevonok mindenfajta lényt. Nem spoilerezek, így aminek a fülszövegéből nem egyértelmű, hogy milyen lény a főhős pasija (lásd példának okáért Dark Divine) azt nem fogom oda ajánlani. Plusz, amit én nem tartok annak (lásd Káprázat), azt nem fogom oda ajánlani. Szóval teljesen szubjektív vélemény lesz, mint eddig is megszokhattuk, és természetesen tetszési sorrendbe fogom szedni az ajánlásokat. AZ ÉJSZAKA LÉNYEI, AZAZ A VÁMPÍROK Szer

Top 10: Kedvenc romantikus regény

Mostanában megrögzötten néztem, hogy mely posztokra van kereslet, és valamilyen úton-módon a régi Top 10 romantikus könyves listám időről-időre előkerül a legolvasottabb bejegyzések közé. Ezért felötlött bennem az a gondolat, hogy írok egy újabb posztot, de most mindenféle kategória szerint (a többi kategória később várható), és ezt ám frissíteni is fogom, ahogy változik. (Mert most ahogy ránéztem a régi listámra, elszörnyedtem, hiszen a sorozatok folytatásai eléggé lerontották a színvonalat.) Előre leszögezem, hogy klasszikus és szépirodalmat nem teszek fel listákra, mert nem egy kategória a szórakoztató irodalommal, így tehát a legjobb romantikusok között persze, hogy ott van számomra az Üvöltő szelek, de a végén a klasszikusok kilöknének minden modern regényt. :) A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2014. február 17.) 10. Victoria Schwab: Az Archívum (ifjúsági, 3 részes sorozat) Minden testnek van egy története, egy képsorozat, amelyet csak a Könyvtárosok olva

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril