Ugrás a fő tartalomra

Laurell K. Hamilton: Strange Candy - Furcsa Cukor


Hogy akadtam rá: Elkezdtem LKH műveit felkutatni.

Úgy általában az egészről: Laurell K. Hamiltont Anita Blake-kel és Merry Gentryvel azonosítjuk. Vagyis az elég erotikus könyvekkel. Én még személy szerint nem olvastam sem a Nightseert, aminek a világa ebben feltűnik (ezek után biztos el fogom), sem a Nagyúr Halálát (nem tudom, pontosan mi a címe). A borítóból az ember azt gondolná, hogy tele van olyan novellákkal, ami szexuális töltetű, pedig nem. Meglepő, hogy LKH szex nélküli történeteket is ír, és még milyen jól. Nem tudom, miért kellett elferdíteni az Anita Blake sorozatot, de ez a novelláskötet szerencsére mellőzi az erotikát, nagyjából.

Vannak itt nekünk Anita Blake novellák. Those who seek forgiveness (Akik megbocsátást keresnek): ez egy olyan sztori, ami eredetileg lett volna az Anita Blake, itt még nincs se Jean-Claude, se Richard, csak Anita, aki zombikat éleszt fel, ez a munkája. Kicsit másabb itt, hogy lesz az emberből vámpír, csak akkor lesz az, ha valamilyen természetfölötti lény megharapja az illetőt még életében. Viszont jó kis történet egy nőről, aki fel akarja éleszteni a férjét, hogy az megbocsásson neki. Másik AB novella a Selling Houses (Házak eladása), ami azt mutatja be, most hogy a vámpírok legálisak, hogyan változik meg egy mindennapi ember élete, esetünkben egy ingatlanosé. Van egy kísértetjárta ház, ahol brutális gyilkosság volt, és senki nem akarja megvenni, megoldás: vámpírok. A harmadik és egyben utolsó AB novella a The girl who was infatuated with dead (A lány, aki belebolondult a halálba): A Leláncolt Nárcisszusz előtt játszódik, amikor Anita próbálja tartani magát mindenegyes alkalommal, amikor Jean-Claude közelébe jut, adott a történetben egy aggódó anya és egy eltűnt tinédzser, no meg egy vámpír, aki sikeresen megöleti magát.

Nézzük az egyéb történeteket, amik nem tartoznak egy fandomjához sem:

Lust of cupids (A kupidók vágya): Ez aranyos kis történet. Komolyan, nem gondoltam volna, hogy Hamilton tud ilyet is írni. A világban a kupidók nyíltan éldegélnek, és különböző nyilakkal hozzák össze a szerelmeseket.

The Edge of the Sea (A tenger pereme): LKH élt a tenger mellett, és ha jól olvastam, 4-szer majdnem meg is fulladt. Ebből jött, hogy vonzódik a tengerhez, de fél is tőle. Ezért alkotta meg ezt a novallát, amit ő "melankólikusnak" nevez. Egy lányról szól, akinek a barátnőjét megöli egy sellő.

A Scarcity of Lake Monsters (A taviszörnyek ritkasága): Hamilton gondolt egyet, és megalkotta azt a világot, ahol minden lény létezik. Egy mágikus nemzetiparkban játszódik a történet, ahol a kutatók többek között azon is ügyködnek, hogy rájöjjenek, hogyan is szaporodnak a tavi szörnyek. Ez a történet is tetszett, ahogy az összes többi, de ez különösen, és természetes, hogy szomorú vége van.

A Clean Sweep (Tiszta seprés): Hamiltonnak még kicsi volt a gyereke, amikor kértek tőle egy szuperhősös novellát, hát tudta, hogy milyen szuperhőst választana akkor. Így megalkotta Házimunka Kapitányt. Vicces sztori, ahogy szegény szuperhőst mindenki csak takarítani hívja, és a régi ellenfelei már mind nyugdíjba vonultak, és a vége is frappáns.

Here be Dragons (Sárkányok lesnek rátok): Ez a sztori az Agave 100-ban is olvasható. Elvileg LKH sci-finek mondja, olyan emberekről szól, akinek különleges képességeik vannak. Ez volt az első novella, amit tőle olvastam. Jó, jó, de nem ez a legjobb alkotása.

Ezek után márcsak a Nightseer világában játszódó novellái maradtak. Mindegyik bemutatja a világát, és ez tetszett, egy-két érdekes, izgalmas, kikapcsolódásra alkalmas novella.

A Token for Celandice (Egy emlék/zálog Celandice-nak): Adott Celandice egy fehér gyógyító, akinek az erejét megfertőzték, és felkérik főhősünket, hogy segítsen neki. A történetben, mind majdnem mindegyik Nightseeres novellában feltűnik egy démon, akivel a főhősünk alkut köt, és hogy hogy jár vele?

Stealing Souls (Lelkeket lopni): Ez az első története LKH-nak, amit eladott. Mellette pedig nagyon megszerettem a főszereplőjét, kár érte, hogy csak még egy novellát írt hozzá, nem pedig egy könyvet. A főhős Sidra, egy tolvaj és vérkardja, Vérszipoly/Vérszívó, akinek imádom a humorát. Sidra családjának lelkét ellopta egy gonosz varázsló, azt szerzi vissza.

The Curse-Maker (Az Átokgyártó): Ismét Sidra és Vérszipoly sztori, vannak dalnokok/bárdok ebben a világban, akiket elvileg nem szabad bántani. Hát Sidra legjobb barátját, a bárdját megátkozták, és megkeresi, hogy ki tette.

Geese (Libák): Egy boszorkány, aki libaként rejtőzik, majd szembenéz családja gyilkosával.

House of Wizards (Varázslók háza): Egy ember nő és egy varázsló férfi házassága. Bemutatja, hogy mennyire fontos is, ha valaki házias (mert állítólag LKH csodálja az ilyen nőket), és hogy ez a képessége hogy teszi helyre az egész varázsló famíliát.

Winterkill (Fagyhalál): Adott egy földboszorkány, aki Edward szerű karakter, bérgyilkos. Megölték a családját, ezért bosszút állt. De a gyilkos anyja még keresi azt a földboszorkányt, aki megölte pici fiát.

Összességében kellemes sztorik, jó olvasgatni őket. A Nightseer világa lenyűgözött, és tervezem, hogy elolvasom, jó lenne magyarul látni ezt a kötetet a polcokon.


Az egész: 5/5 pontból

A borító: 4/5 szerintem egyáltalán nem illik a könyv belsejéhez, mondjuk LKH-hoz oké.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril

V. C. Andrews: Virágok a Padláson

Hogy akadtam rá: Mivel fura érdeklődési köröm van, sokszor belebotlottam ebbe a könyvbe, végül egy német lány javasolta, hogy olvassam el (egyezik az ízlésünk), mivel úgy gondolta, hogy imádnám. Úgy általában az egészről: Adott nekünk a Dollangager család, akik abszolút tökéletesek. Ott van Corrine, a gyönyörű anya, Christopher, a szerető család apa, ifjabbik Christopher, az okos báty, Catherine, a főhősünk, aki balerina akar lenni, és két kisebb iker Cory és Carrie. Igen, a család, mint látjuk imádja a C betűs kezdőneveket. Mind gyönyörűek, mind szőkék és kék szeműek, a szomszédok Dresden babáknak hívják őket, irigylésre méltó életük van. Ha anyuci egy kicsit túl sokat is törődik a külsejével, ugyan mi az, hiszen szeret itt mindenki mindenkit. Ám egy napon a családfő autóbalesetben meghal, és innentől kezdve a tökéletes családi idill megtörik. Édesanyjuk picit összeomlik, de hát ez várható is, végül a szüleihez fordul, és sok-sok levél után a vonakodó nagyszülők készek arra, hogy b

John Steinbeck: Egerek és emberek

Hogy akadtam rá:   Sokan ajánlották, köztük édesanyám is, végül kölcsönkaptam barátnőmtől. Úgy általában az egészről:   Lennie és George, a két vándormunkás új tanyára érkeznek, annak reményében, hogy végre meg tudnak maradni egy helyen hosszabb ideig, és egy kis pénzt tudjanak összekaparni, hogy saját kis földet tudjanak venni. A gond csak az, hogy Lennie mentális problémákkal küzd, ezért sokan értik félre és sokszor bajba kerül, főleg, hogy erősebb és nagyobb termetű az átlagnál. Rövidke kis történet ez, mégis annyira szíven ütött, hogy kellett pár nap, mire egyáltalán fel tudtam magamban dolgozni az egészet, és még mindig nem tudom, pontosan hogyan tudnám szavakba önteni, milyen hatással volt rám. Az is közrejátszhat, hogy pont A nagy Gatsby után olvastam, ahol az anyagi jólét körülményei között is az emberek az álmukat kergetik és mindhiába. Itt viszont a gazdasági világválság a háttér és valahogy mégis ugyanerről szól a történet. Különösen szívfacsaró volt látni, hog