Ugrás a fő tartalomra

Alyson Noel: Evermore - Mindörökké

Hogy akadtam rá: Tetszett a borítója Amazon.com-on. De előbb olvastam el csomó más sorozatot, és mire észbe kaptam, a Könyvmolyképző kiadta. Gratula nekik ismét.

Úgy általában az egészről: Adott egy lány, aki majdnem meghalt, szép visszaemlékezésből látjuk, hogy miként tévedt el lélekként, és a végén visszahozták. Tetszett a leírás. Majd kiderül, hogy főhősünk, bár tipikus menő csaj volt régen, most egy gót lánnyal és egy meleg fiúval lóg, akik ugye kilógnak a nagy átlagból (Bajos csajok feeling). Ezzel eddig semmi baj nincs, igazából megragadt a "gaydar" kifejezés azért választottam ezt a könyvet az Evernighttal szemben. Merthogy csak egyre volt anyagi keretem (a többi Könyvhetes könyv mellett), és gondoltam, beleolvasok mindkettőbe először, és aztán veszem meg. Az Evernight volt szimpatikusabb, ezt a könyvet csak tologattam. De az Evernight elejéről egy szó jutott eszembe: "borzalmas." Nem mondom, hogy rossz Claudia Gray regénye, el sem olvastam, majd ha vége a vizsgaidőszaknak, ígérem elolvasom, és úgy ítélek. Na, de: Evermore.

Szóval beleolvastam, és basszus majdnem a felét elolvastam úgy magával ragadott. E/1-ben íródik, jelen időben(!), és ez először azt gondoltam, istenem, ez nem lesz így jó. De annyira sodor a sztori, hogy 3 oldal után fel sem tűnik. Szóval adott a lány, Ever, ami nem hangzik jól magyarul (már megint eltérek a történettől). Evermore - itt láthatóan benne van az Ever, és van egy ilyen szópoén is, amit magyarban kivágtak, azután van, hogy az ötödik fejezetben Miles megkérdezi Damentől "Katonagyerek vagy?"

"Ever lived in Oregon," Miles says, placing the candy on the center of his tongue before
chasing it down with a swig of VitaminWater.
"Portland." Damen nods.
Miles laughs. "Not a question, but okay. What I meant was, our friend Ever here, well, she
lived in Oregon,"

vagyis:

- Ever Oregonban lakott. (Ever ugye valaha is lehet, mint kérdés, hogy lakott-e ott.)
- Portland - bólint Damen.
Miles felnevet.
- Nem kérdés, de oké. Amire én gondoltam, hogy a mi barátunk, Ever, hát, ő lakott Oregonban.

Nem kötözködöm, tényleg angol szóhumor. Ezt nem lehetett lefordítani úgy, hogy ne magyarázott poén legyen. Semmi bajom nincs a fordítással amúgy, csak megjegyeztem, hogy nehéz dolguk lehetett ilyen névvel. Ezt még átmagyarosítani se lehetett.

De végre rátérek a sztorira: Ever aki mióta visszatért az életbe, aurákat lát, gondolatokat hall, egy érintésből kiolvassa egy ember egész élettörténetét, és ettől változik meg, kapucnit húz, maxon zenét hallgat, otthon pedig a halott kistestvérével beszélget. Mert Ever még a szellemeket is látja. Új srác jön a suliba, Ever mellé ül valamelyik órán (én és az emlékezetem, talán angol óra, ha már az Üvöltő Szelekről van szó). Persze Ever rá sem néz, de tudja, hogy mindenki oda van az új srácért. Még a barátai is (igen, Miles is). Aztán pedig Damen elkezd érdeklődni a lány után.

Az eleje Alkonyat gyanús, nagyon. Sok a hasonlóság, de elárulom, egyáltalán nem olyan a vége. Az elején a kellemes kis kerülgetéseket jó volt olvasni, és az ember egyre kíváncsibb, hogy micsoda is Damen, merthogy Ever mellette nem hallja a hangokat (gondolatokat), és a fiúnak nincs aurája sem.

Tetszett Damen karaktere, nem egy Edward, és pont ez a jó, annyira szerintem nem "tökéletes", de mégis megvan a stílusa. Az alaptörténet, amit nem fogok elárulni, meglepő, a mai vámpíros-fantasys közegben, ahová sorolnánk ezt a könyvet, biztos nem találnánk ki, hogy mi is Damen titka.

Ami zavart: néhol kicsit kapkod az író, a vége pl. nekem túl gyors és túl rövid, a megoldás pedig túl egyszerű. Ahogy a főgonoszt elintézik, és ahogy el lesz magyarázva, nekem egy picit sántított, még reggel 7-kor is (amikorra a végére jutottam). De ettől még nem mondom, hogy rossz, a történet megérdemli az öt pöttyöt, sokat nevettem rajta. Lesz itt sok tulipán, érdekes fordulat, rejtélyes pasi, és még Orlando Bloom is feltűnik (amin szintén jót derültem). Egyszóval: ajánlom és nem csak Twilightereknek.

Kedvenc karakter: Damen

Ami kifejezetten tetszett: Hogy bár az eleje iszonyatosan Alkonyat szagú, a vége meglepő, Ever mélypontja

Ami nem tetszett: "A végső csata", vagyis ahogy a gonosz meghal... olyan hirtelen... olyan semmilyen

A történet: 5/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 4/5 az eredeti jobban tetszett, pedig úgy reméltem, hogy megtartják a Könyvmolyosok.

Megjegyzések

  1. Nagyon pozitívnak tartom, hogy nem próbálkozott egy Twilight utánzattal. Ez most kicsit furán hangzik, de ne tessék félre érteni. Nagyon tetszett a könyv. Ever mélypontja eléggé ledöbbentett, de alapvetően ez egy könyvnél pozitív. Tetszett ahogy összerakta a történetet és már tűkön ültem, hogy végülis Damen mi. Bár szerintem kicsit elcsépelt és
    SPOILER
    néha azzal viccelődök, hogy RedBull-t ivott életital helyett.
    Spoiler vég.
    Tudom kicsit hülyeség de nekem ez nem tetszett benne. Igazából a gonosszal való leszámolás nem zavart annyira, legalábbis a módja. Bár én túl gyors lefolyásúnak tartottam. Legalább valami gondolatmenet Ever fejében, hogy talán. Vagy Damen elmondhatta volna neki ELŐTTE. Vagy nem is tudom. De igazából nagyon jó könyv. Alig várom, hogy olvashassam a folytatást...

    VálaszTörlés
  2. Módosítok:
    Nem annyira próbálkozott Alkonyat hasonlattal...

    VálaszTörlés
  3. Én majd' elaludtam ezen a könyvön. Annyira vontatott, ötlettelen és sablon volt, hogy a felénél már az öngyilkosság gondolata kerülgetett. De aztán csak a végére értem (ne is beszéljünk róla), és arra jutottam, hogy adok még egy utolsó esélyt a sorozatnak. Elolvastam a Blue moont aztán meg a Shadowlandet is, és... nem találtam szavakat. Véleményem szerint a Halhatatlanok sorozat egyike a világ legrosszabb könyveinek.
    Egy szó mint száz, nekem erről a könyvről jutott eszembe az, hogy "borzalmas".

    VálaszTörlés
  4. Alapjaba veve nem olyan rosz. Nekem az elsö könyv bejött, bar Ever kicsit bamba, makacs es gyerekesen hülye (elnezest a kifejezesert, de erröl a Blue Moonban megbizonyosodhattunk)
    A fögonosszal valo leszamolasrol csak annyit, hogy habar rövid volt, nem is a gonoszon volt a hangsuly a könyvben, inkabb Damen titkan.
    Nekem tetszett, ha nem is olyan jo mint a csontvaros.

    viszont inkabb 16 ev alattiaknak ajanlando, nem tul komoly.

    VálaszTörlés
  5. Egy jó ideig szemeztem vele, aztán húgomtól kölcsönkértem (minden Vörös Pöttyös könyvet megvesz, ami megtetszik neki, ha jó, ha irgalmatlanul pocsék), és egy nap alatt kiolvastam. Ééés nem tetszett. Maga az alapsztori nem lett volna rossz, de utána valahogy... Nem is tudom... Nem, egyszerűen valamit elszúrt a tisztelt Írónő, és annál a mondatnál, hogy *SPOILER* "Már hatszáz éve próbálsz bejutni a bugyimba!", feladtam. Ahol egy szerelmespárból az egyik fél a megmenekülésük után egy ilyen kijelentést tud tenni a másiknak, abból köszönöm szépen, nem kérek. *SPOILER VÉG* Azóta se próbálkoztam a többi résszel.

    ChibiOFF

    VálaszTörlés
  6. szia!Azt akarom megkérdezni,hogy ez egy sorozat?

    VálaszTörlés
  7. @Névtelen: Igen, egy hat részes sorozat (és 6 részes melléksorozat is íródott hozzá, ami nem kapcsolódik hozzá szervesen, és a főhős testvéréről szól), habár az első részre 5 csillagot adtam, bevallom, a többi szerintem rémes lett. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril

V. C. Andrews: Virágok a Padláson

Hogy akadtam rá: Mivel fura érdeklődési köröm van, sokszor belebotlottam ebbe a könyvbe, végül egy német lány javasolta, hogy olvassam el (egyezik az ízlésünk), mivel úgy gondolta, hogy imádnám. Úgy általában az egészről: Adott nekünk a Dollangager család, akik abszolút tökéletesek. Ott van Corrine, a gyönyörű anya, Christopher, a szerető család apa, ifjabbik Christopher, az okos báty, Catherine, a főhősünk, aki balerina akar lenni, és két kisebb iker Cory és Carrie. Igen, a család, mint látjuk imádja a C betűs kezdőneveket. Mind gyönyörűek, mind szőkék és kék szeműek, a szomszédok Dresden babáknak hívják őket, irigylésre méltó életük van. Ha anyuci egy kicsit túl sokat is törődik a külsejével, ugyan mi az, hiszen szeret itt mindenki mindenkit. Ám egy napon a családfő autóbalesetben meghal, és innentől kezdve a tökéletes családi idill megtörik. Édesanyjuk picit összeomlik, de hát ez várható is, végül a szüleihez fordul, és sok-sok levél után a vonakodó nagyszülők készek arra, hogy b

J. M. Barrie: Pán Péter

Hogy akadtam rá: Egyszer volt, hol nem volt sorozat rajongója vagyok és ott beleszerettem Pán Péterbe. Úgy általában az egészről: „Nem létezett náluk boldogabb család, amíg meg nem érkezett Pán Péter.” Ilyen és hasonló baljóslatú mondatok tűzdelik a szöveget, míg megismerjük az átlagos, angol családot, Darlingékat. Nincs túl sok pénzük, a felnőttek házassága nem éppen szerelmen alapul, de van három gyerekük, akik nagyszerű képzelőerővel rendelkeznek. Mrs. Darling, miközben a szokásos anyai teendőket végzi és rendbe teszi esténként a gyermekei elméjét, Wendy, egyetlen lánya képzeletében meglát egy fura nevet, Pán Péterét. Bár a gyerekek váltig állítják, hogy sosem látták Pétert, és a szülők megrögzötten hiszik, hogy ez valami kiskori képzelgés, mégis Mrs. Darling, mintha maga is emlékezne Péterre. Aztán egyik este megjelenik egy levelekbe öltözött fiú, és szerencsétlenül elveszti az árnyékát, amit végül Wendy segít neki visszarakni. Péter, mivel annyira lenyűgözi a lány, ú