Ugrás a fő tartalomra

Tonya Hurley: Homecoming (Hazatérés)


Hogy akadtam rá: A Pongrác kiadónak köszönhetem, hogy felfigyeltem erre a trilógiára.

Úgy általában az egészről: Ez a Szellemlány második része, az első kötet után nem bírtam ki, egyből el kellett ezt is olvasnom. A gyenge címfordítási kísérletemet nézzétek el (átírom, ha kijön a hivatalos cím), mert tudom, hogy a Homecoming ilyen bálféle, királnyőkoronázós dolog, de végül is mindegyik rész egy-egy bálról szól... Szóval maradtam ennél.

A történet ott folytatódik, hogy Charlotte végre átkelt, és ott van a Mennyországban... vagy mégsem. Előtte ugyanis gyakornoki munkát kell végezniük, ami abból áll, hogy telefonon keresztül a gondterhelt tiniknek segítenek, mint az adott személy lelkiismerete. Mindenki ismét találkozik a szeretteivel... mindenki kivétel Charlotte-ot. Így marad neki a külön lakás, ami a család nélkülieknek van, és így találkozik Maddyvel, az új szereplőnkkel.

Charlotte kénytelen rájönni, hogy barátai, akiknek segített átkelni, magasról tesznek rá, mert túlságosan elfoglaltak, így csak Maddy marad neki, aki kiáll mellette. Eközben a földön, az élők világában Scarletnek is megvannak a maga gondjai, először is bizonytalan a Damennel való kapcsolatában, aki egyetemre ment, és alig látják egymást, másfelől Petula, az iskola legnépszerűbb lánya és nővére egyben, rejtélyes kómába kerül. Scarlet pedig nem bírja ezt tétlenül nézni, így elhatározza, hogy segít testvérén.

A történet leírásból lehet azt gondoljuk, hogy ez egy nagy kalandokkal teli kötet, de nem. Igazából csendes, nyugodt cselekménye van, és a nagy részét inkább belső monológok teszik ki. Egyszerre látjuk Scarlet, Charlotte, Damen, sőt még Petula gondolatait is. Ez részben segít megérteni a karaktereket, és pontosan ebben rejlik a könyv lényege, a tinédzser életproblémák boncolgatásában. De megint tiltakoznom kell, szerintem a halál feldolgozása, a barátság, a féltékenység és az önzőség mindenkire jellemző dolog nemre és korra való tekintet nélkül, és szerintem bárki át tudja élni Charlotte és Scarlet helyzetét.

Mint említettem Petulát is megismerhetjük és bár nem szerettem meg, de elmeséli, hogy ő hogyan látja a világot, egy picit megértjük, habár semmi tragikus nem történt vele, egyszerűen ez is csak egy életfelfogás, de azért a mi főgonoszunk is megmutatja, hogy neki is van lelke és szíve. Kíváncsi vagyok, hogyan fog ez a kis kaland rá hatni a következő részben.

A karakterekben az a szép, hogy mindegyik kidolgozott, és tele vannak hibákkal, hiszen emberek. A főhősünk, Charlotte, aki tudjuk mennyire elesett volt, de az első rész végére "gerincet növesztett" (ahogy Scarlet mondaná), ezt meg is tartja, de mégis kísértésbe esik, hiszen annyira reménytelennek látja a jövőjét és a magány rossz dolgokra veheti rá az embert. Scarletnek is fel kell fedeznie a saját karakterhibáit, és meg kell vele küzdenie, nem mellesleg a bűntudatával, amit afelett érez, hogy ellopta a nővére fiúját.

Emellett megismerkedünk Maddyvel, mint új karakterrel, aki egy kicsit lehet idegesítő, de legalább Charlotte mellett áll, és nem utolsó sorban egy egész új Halott Ismeretes (nem tudom a magyar kifejezést, nem magyarul olvastam) osztályt kapunk, amin elmosolyoghat az ember, hogy ki, hogyan és miért halt meg.

A könyv ugyanazt adja, mint az első részt, ugyanazt a kis, tinédzser történetet (nincs gonosz vs. jó harc a világért), szívbemarkoló idézetekkel és gondolatokkal, könnyed, ámbár néha morbid humorral. Aki az első részt élvezte, ezt is fogja. Bár meg kell jegyeznem, hogy mikor a 180. oldalon nem történt semmi nagyobb csavar, kaland, stb egy kicsit elszomorodtam, de ugyanúgy lehet élvezni, és a vége mindenért kárpótolt, így megérdemli az öt pöttyöt. És azonnal is kezdem a 3. részt. :)

Kedvenc karakter: Charlotte, Scarlet, Damen, Pam

Ami kifejezetten tetszett: A csodálatos gondolatok, idézetek, az egész történetötlet

Ami nem tetszett: -

A történet: 5/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

Megjegyzések

  1. hát én eddíg sajnos csak az első részt olvastam de alíg várom a folytatást!!nem tudod esetleg hol tehet megszerezni a következő részeket MAGYARUL?!(mert az én csekélyke angol tudásomal nem mernék belevágni angolul....:U
    jahh am a ""halott ismeret"" az első kötet fordítása alapján holttan XD (És mi lesz azzal a jókéű sráccal az első kötet végéről???)

    VálaszTörlés
  2. Magyarul hol lehet megszerezni? Könyvesboltban X hónap múlva, ha kiadják. Esetleg írhatsz a kiadónak e-mailt, hátha már van dátumuk rá.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril

V. C. Andrews: Virágok a Padláson

Hogy akadtam rá: Mivel fura érdeklődési köröm van, sokszor belebotlottam ebbe a könyvbe, végül egy német lány javasolta, hogy olvassam el (egyezik az ízlésünk), mivel úgy gondolta, hogy imádnám. Úgy általában az egészről: Adott nekünk a Dollangager család, akik abszolút tökéletesek. Ott van Corrine, a gyönyörű anya, Christopher, a szerető család apa, ifjabbik Christopher, az okos báty, Catherine, a főhősünk, aki balerina akar lenni, és két kisebb iker Cory és Carrie. Igen, a család, mint látjuk imádja a C betűs kezdőneveket. Mind gyönyörűek, mind szőkék és kék szeműek, a szomszédok Dresden babáknak hívják őket, irigylésre méltó életük van. Ha anyuci egy kicsit túl sokat is törődik a külsejével, ugyan mi az, hiszen szeret itt mindenki mindenkit. Ám egy napon a családfő autóbalesetben meghal, és innentől kezdve a tökéletes családi idill megtörik. Édesanyjuk picit összeomlik, de hát ez várható is, végül a szüleihez fordul, és sok-sok levél után a vonakodó nagyszülők készek arra, hogy b

J. M. Barrie: Pán Péter

Hogy akadtam rá: Egyszer volt, hol nem volt sorozat rajongója vagyok és ott beleszerettem Pán Péterbe. Úgy általában az egészről: „Nem létezett náluk boldogabb család, amíg meg nem érkezett Pán Péter.” Ilyen és hasonló baljóslatú mondatok tűzdelik a szöveget, míg megismerjük az átlagos, angol családot, Darlingékat. Nincs túl sok pénzük, a felnőttek házassága nem éppen szerelmen alapul, de van három gyerekük, akik nagyszerű képzelőerővel rendelkeznek. Mrs. Darling, miközben a szokásos anyai teendőket végzi és rendbe teszi esténként a gyermekei elméjét, Wendy, egyetlen lánya képzeletében meglát egy fura nevet, Pán Péterét. Bár a gyerekek váltig állítják, hogy sosem látták Pétert, és a szülők megrögzötten hiszik, hogy ez valami kiskori képzelgés, mégis Mrs. Darling, mintha maga is emlékezne Péterre. Aztán egyik este megjelenik egy levelekbe öltözött fiú, és szerencsétlenül elveszti az árnyékát, amit végül Wendy segít neki visszarakni. Péter, mivel annyira lenyűgözi a lány, ú