Ugrás a fő tartalomra

Tonya Hurley: Szellemlány


Hogy akadtam rá: A Pongrác kiadónak köszönhetem, hogy felfigyeltem erre a kötetre.

Úgy általában az egészről: Charlotte Usher olyan lány, akit senki nem hiányolna, ha meghalna. Szürke kisegér típus (jelentem én is ilyen voltam gimnáziumban), de elhatározza, hogy ezen változtatni fog, elnyeri Petula (a legnépszerűbb lány, aki nem mellesleg pompom lány is) és barátai a Wendyk (igen, mindkettőnek Wendy a neve) tiszteletét, nem mellesleg pedig álmai fiújának, Damen Dylannek a szívét. Mi ezzel a probléma? Damen Petula fiúja, és nem mellesleg Charlotte nagy lelkesedésében meghal. Ám rá kell jönnie, az, hogy meghalt, nem mentesíti a kötelesség alól, hogy iskolába járjon, így ő lesz az új diák a Halott Ismereten (nem magyarul olvastam, ezért nézzétek el, nem tudom a magyar kifejezést), ahol azzal foglalkoznak, hogy a szellemek elintézzék a megoldatlan ügyüket, és átléphessenek a túlvilágba.

Nem is tudom, hol kezdjem a kritikát, akkora hatással volt rám a könyv. Kezdjük azzal, hogy nincs nagy leírás, nincsenek körmönfont mondatok, és a téma hiába tűnik komornak, és bizarrnak, mégis néhol könnyed és vicces olvasmány. Amolyan rémmesének nevezném, mint Gaiman Temető Könyvét. De itt nem egy kisgyerek problémáiról van szó, hanem egy tinédzser lányéról, és eközben felmerül minden fontos kérdés, a barátság, a szerelem, és egy csomó dolog, ami meghatároz minket. Bármennyire is könnyed, szórakoztató regénynek készült, olyan gyönyörű gondolatok vannak benne, amit teljesen élvezni tudtam, még ha nem is volt valami nagyon gonosz, leleményes cselekmény.

A történet inkább a karakter fejlődésre helyezi a hangsúlyt, hiszen ez is a tinédzser kor része, hogyan változunk bizonyos események, emberek hatására. Ugyanakkor boncolgatja az örök iskolai témát, hogy mégis mennyit ér az, hogy előadjuk magunkat másnak csak azért, hogy befogadjanak. Lehet, hogy azt gondolnánk, hogy ez csak a gimisek problémája, de a saját környezetemben látom, hogy bőven a huszonévesekre is rá lehet fogni. Megéri-e magányosnak és kívülállónak lenni, vagy személyiség nélkülinek, de népszerűnek? Van-e aranyközépút?

És mielőtt bárki azt hiszi, hogy csak a népszerűségről és a beilleszkedésről szóló regény ez, meg kell, hogy cáfoljam. Benne van a halál feldolgozása, hogy véges az életünk, és persze ezzel azért felvet jó pár kérdést a szeretetről.

A fejezetek elején idézetek vannak és/vagy dalszövegek, amik passzolnak csodásan a könyvhöz, emellett pedig minden fejezet elején egy apró gondolatszösszenetet is olvashatunk, ami az épp aktuális cselekményhez tartozik, de teljesen szívbemarkoló és elgondolkodtató.

Valószínű, hogy nem fogja mindenki értékelni, hiszen nincsenek nagy szörnyek, csak a saját problémáikkal küzdő gyerekek, plusz nem is egy szépirodalmi mű, de én szívesen ajánlanám azoknak, akik úgy érzik, hogy a morbid körítés nem zavarja meg őket, és ismét visszamennének a gimnázium kegyetlen éveibe.

Kedvenc karakter: Charlott, Scarlet, Damen, Pam

Ami kifejezetten tetszett: A csodálatos gondolatok, idézetek, az egész történetötlet

Ami nem tetszett: -

A történet: 6/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

Megjegyzések

 1. Engem eleve érdekelt, én most járok gimibe, saját próblémámmal közdő gyerek vagyok, és a halált sem igazán sikerül feldolgoznom szóval a karácsonyfa alatt mindenképp ott kell, hogy legyen. Amúgy én is szürke kisegér vagyok.

  VálaszTörlés
 2. Szia!
  Ez ugye az első rész? :)

  VálaszTörlés
 3. Szia!
  Igen. Ez az első, csak ez jelent meg még magyarul. A második a Homecoming, a harmadik a Lovesick.

  VálaszTörlés
 4. Szia!
  Nagyon felcsigáztál a könyvvel, és habár csak a pontokat néztem meg és az alapsztorit, de nagyon szívesen elolvasnám. Megkérdezhetném, hogy te ezt a könyvet és a többi részét letöltötted vagy megrendelted??

  VálaszTörlés
 5. Szia!

  Sajnos pénzhiánya miatt most csak letöltöttem. De beszerzem, amint úgy engedik az anyagiak.

  VálaszTörlés
 6. Szia!
  Nagyon megtetszett a könyv, és az is ahogyan véleményezted. Jelenleg én is pénzhiánnyal küszködök, ezért szeretném megkérdezni tőled, hogy te honnan töltötted le?!

  VálaszTörlés
 7. Nem fogom itt reklámozni, mert nem. Annyit segítek, hogy torrent oldalról.

  VálaszTörlés
 8. Szia!
  Már régen felfigyeltem erre a könyvre egy könyvesboltban, de soha nem gondoltam volna, hogy ennyire meg fog tetszeni. Köszi, hogy írtál róla. Biztos elfogom majd olvasni. ^^

  VálaszTörlés
 9. szia !
  hol lehet meg venni ezt a könyvet? több helyes is érdeklődtem , de nem " kaparintottam " még meg :) kérlek segíts szia

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. @Névtelen: Szia! Bookline.hu-n pl. van vagy esetleg a Pongrác saját weboldalán is megnézheted.

   Törlés
 10. Én is ilyen személyiség vagyok,úgyhogy felkeltette a figyelmemet.Jónak tűnik.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Természetfeletti lény szerinti ajánlók

Mivel annyira unatkoztam a The Haunted olvasása közben, csináltam szép polcokat molyon. Amiből jött az, hogy miért ne írnám össze ennek az eredményét a blogomon. Észrevettem, hogy sokan kérnek tőlem úgy ajánlást, hogy „legyen vámpíros,” vagy „legyen szellemes,” és valljuk be, mindenkinek megvan a kedvenc lénye fantasyban, ezért gondoltam, hogy írok egy ilyen posztot. Kaptam olyan ajánlást, hogy írjak TOP 10-es listát vámpíros könyvekből, de mivel a többi lény sajnos háttérbe szorult még eddigi olvasmányaimban, és nem akarom őket sem kihagyni, ezért egybevonok mindenfajta lényt. Nem spoilerezek, így aminek a fülszövegéből nem egyértelmű, hogy milyen lény a főhős pasija (lásd példának okáért Dark Divine) azt nem fogom oda ajánlani. Plusz, amit én nem tartok annak (lásd Káprázat), azt nem fogom oda ajánlani. Szóval teljesen szubjektív vélemény lesz, mint eddig is megszokhattuk, és természetesen tetszési sorrendbe fogom szedni az ajánlásokat. AZ ÉJSZAKA LÉNYEI, AZAZ A VÁMPÍROK Szer

Top 10: Kedvenc romantikus regény

Mostanában megrögzötten néztem, hogy mely posztokra van kereslet, és valamilyen úton-módon a régi Top 10 romantikus könyves listám időről-időre előkerül a legolvasottabb bejegyzések közé. Ezért felötlött bennem az a gondolat, hogy írok egy újabb posztot, de most mindenféle kategória szerint (a többi kategória később várható), és ezt ám frissíteni is fogom, ahogy változik. (Mert most ahogy ránéztem a régi listámra, elszörnyedtem, hiszen a sorozatok folytatásai eléggé lerontották a színvonalat.) Előre leszögezem, hogy klasszikus és szépirodalmat nem teszek fel listákra, mert nem egy kategória a szórakoztató irodalommal, így tehát a legjobb romantikusok között persze, hogy ott van számomra az Üvöltő szelek, de a végén a klasszikusok kilöknének minden modern regényt. :) A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2014. február 17.) 10. Victoria Schwab: Az Archívum (ifjúsági, 3 részes sorozat) Minden testnek van egy története, egy képsorozat, amelyet csak a Könyvtárosok olva

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril