Ugrás a fő tartalomra

Tonya Hurley: Szellemlány


Hogy akadtam rá: A Pongrác kiadónak köszönhetem, hogy felfigyeltem erre a kötetre.

Úgy általában az egészről: Charlotte Usher olyan lány, akit senki nem hiányolna, ha meghalna. Szürke kisegér típus (jelentem én is ilyen voltam gimnáziumban), de elhatározza, hogy ezen változtatni fog, elnyeri Petula (a legnépszerűbb lány, aki nem mellesleg pompom lány is) és barátai a Wendyk (igen, mindkettőnek Wendy a neve) tiszteletét, nem mellesleg pedig álmai fiújának, Damen Dylannek a szívét. Mi ezzel a probléma? Damen Petula fiúja, és nem mellesleg Charlotte nagy lelkesedésében meghal. Ám rá kell jönnie, az, hogy meghalt, nem mentesíti a kötelesség alól, hogy iskolába járjon, így ő lesz az új diák a Halott Ismereten (nem magyarul olvastam, ezért nézzétek el, nem tudom a magyar kifejezést), ahol azzal foglalkoznak, hogy a szellemek elintézzék a megoldatlan ügyüket, és átléphessenek a túlvilágba.

Nem is tudom, hol kezdjem a kritikát, akkora hatással volt rám a könyv. Kezdjük azzal, hogy nincs nagy leírás, nincsenek körmönfont mondatok, és a téma hiába tűnik komornak, és bizarrnak, mégis néhol könnyed és vicces olvasmány. Amolyan rémmesének nevezném, mint Gaiman Temető Könyvét. De itt nem egy kisgyerek problémáiról van szó, hanem egy tinédzser lányéról, és eközben felmerül minden fontos kérdés, a barátság, a szerelem, és egy csomó dolog, ami meghatároz minket. Bármennyire is könnyed, szórakoztató regénynek készült, olyan gyönyörű gondolatok vannak benne, amit teljesen élvezni tudtam, még ha nem is volt valami nagyon gonosz, leleményes cselekmény.

A történet inkább a karakter fejlődésre helyezi a hangsúlyt, hiszen ez is a tinédzser kor része, hogyan változunk bizonyos események, emberek hatására. Ugyanakkor boncolgatja az örök iskolai témát, hogy mégis mennyit ér az, hogy előadjuk magunkat másnak csak azért, hogy befogadjanak. Lehet, hogy azt gondolnánk, hogy ez csak a gimisek problémája, de a saját környezetemben látom, hogy bőven a huszonévesekre is rá lehet fogni. Megéri-e magányosnak és kívülállónak lenni, vagy személyiség nélkülinek, de népszerűnek? Van-e aranyközépút?

És mielőtt bárki azt hiszi, hogy csak a népszerűségről és a beilleszkedésről szóló regény ez, meg kell, hogy cáfoljam. Benne van a halál feldolgozása, hogy véges az életünk, és persze ezzel azért felvet jó pár kérdést a szeretetről.

A fejezetek elején idézetek vannak és/vagy dalszövegek, amik passzolnak csodásan a könyvhöz, emellett pedig minden fejezet elején egy apró gondolatszösszenetet is olvashatunk, ami az épp aktuális cselekményhez tartozik, de teljesen szívbemarkoló és elgondolkodtató.

Valószínű, hogy nem fogja mindenki értékelni, hiszen nincsenek nagy szörnyek, csak a saját problémáikkal küzdő gyerekek, plusz nem is egy szépirodalmi mű, de én szívesen ajánlanám azoknak, akik úgy érzik, hogy a morbid körítés nem zavarja meg őket, és ismét visszamennének a gimnázium kegyetlen éveibe.

Kedvenc karakter: Charlott, Scarlet, Damen, Pam

Ami kifejezetten tetszett: A csodálatos gondolatok, idézetek, az egész történetötlet

Ami nem tetszett: -

A történet: 6/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

Megjegyzések

 1. Engem eleve érdekelt, én most járok gimibe, saját próblémámmal közdő gyerek vagyok, és a halált sem igazán sikerül feldolgoznom szóval a karácsonyfa alatt mindenképp ott kell, hogy legyen. Amúgy én is szürke kisegér vagyok.

  VálaszTörlés
 2. Szia!
  Ez ugye az első rész? :)

  VálaszTörlés
 3. Szia!
  Igen. Ez az első, csak ez jelent meg még magyarul. A második a Homecoming, a harmadik a Lovesick.

  VálaszTörlés
 4. Szia!
  Nagyon felcsigáztál a könyvvel, és habár csak a pontokat néztem meg és az alapsztorit, de nagyon szívesen elolvasnám. Megkérdezhetném, hogy te ezt a könyvet és a többi részét letöltötted vagy megrendelted??

  VálaszTörlés
 5. Szia!

  Sajnos pénzhiánya miatt most csak letöltöttem. De beszerzem, amint úgy engedik az anyagiak.

  VálaszTörlés
 6. Szia!
  Nagyon megtetszett a könyv, és az is ahogyan véleményezted. Jelenleg én is pénzhiánnyal küszködök, ezért szeretném megkérdezni tőled, hogy te honnan töltötted le?!

  VálaszTörlés
 7. Nem fogom itt reklámozni, mert nem. Annyit segítek, hogy torrent oldalról.

  VálaszTörlés
 8. Szia!
  Már régen felfigyeltem erre a könyvre egy könyvesboltban, de soha nem gondoltam volna, hogy ennyire meg fog tetszeni. Köszi, hogy írtál róla. Biztos elfogom majd olvasni. ^^

  VálaszTörlés
 9. szia !
  hol lehet meg venni ezt a könyvet? több helyes is érdeklődtem , de nem " kaparintottam " még meg :) kérlek segíts szia

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. @Névtelen: Szia! Bookline.hu-n pl. van vagy esetleg a Pongrác saját weboldalán is megnézheted.

   Törlés
 10. Én is ilyen személyiség vagyok,úgyhogy felkeltette a figyelmemet.Jónak tűnik.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril

V. C. Andrews: Virágok a Padláson

Hogy akadtam rá: Mivel fura érdeklődési köröm van, sokszor belebotlottam ebbe a könyvbe, végül egy német lány javasolta, hogy olvassam el (egyezik az ízlésünk), mivel úgy gondolta, hogy imádnám. Úgy általában az egészről: Adott nekünk a Dollangager család, akik abszolút tökéletesek. Ott van Corrine, a gyönyörű anya, Christopher, a szerető család apa, ifjabbik Christopher, az okos báty, Catherine, a főhősünk, aki balerina akar lenni, és két kisebb iker Cory és Carrie. Igen, a család, mint látjuk imádja a C betűs kezdőneveket. Mind gyönyörűek, mind szőkék és kék szeműek, a szomszédok Dresden babáknak hívják őket, irigylésre méltó életük van. Ha anyuci egy kicsit túl sokat is törődik a külsejével, ugyan mi az, hiszen szeret itt mindenki mindenkit. Ám egy napon a családfő autóbalesetben meghal, és innentől kezdve a tökéletes családi idill megtörik. Édesanyjuk picit összeomlik, de hát ez várható is, végül a szüleihez fordul, és sok-sok levél után a vonakodó nagyszülők készek arra, hogy b

John Steinbeck: Egerek és emberek

Hogy akadtam rá:   Sokan ajánlották, köztük édesanyám is, végül kölcsönkaptam barátnőmtől. Úgy általában az egészről:   Lennie és George, a két vándormunkás új tanyára érkeznek, annak reményében, hogy végre meg tudnak maradni egy helyen hosszabb ideig, és egy kis pénzt tudjanak összekaparni, hogy saját kis földet tudjanak venni. A gond csak az, hogy Lennie mentális problémákkal küzd, ezért sokan értik félre és sokszor bajba kerül, főleg, hogy erősebb és nagyobb termetű az átlagnál. Rövidke kis történet ez, mégis annyira szíven ütött, hogy kellett pár nap, mire egyáltalán fel tudtam magamban dolgozni az egészet, és még mindig nem tudom, pontosan hogyan tudnám szavakba önteni, milyen hatással volt rám. Az is közrejátszhat, hogy pont A nagy Gatsby után olvastam, ahol az anyagi jólét körülményei között is az emberek az álmukat kergetik és mindhiába. Itt viszont a gazdasági világválság a háttér és valahogy mégis ugyanerről szól a történet. Különösen szívfacsaró volt látni, hog