Ugrás a fő tartalomra

Sarwat Chadda: Az ördög csókja

Hogy akadtam rá: A Könyvmolyképző Könyvfesztiválra kiadott könyvei között akadtam rá.

Úgy általában az egészről: Billi SanGrean nem az a tipikus angol tizenöt éves, akinek látszik. Ha éppen nem a lemaradt matek háziját igyekszik bepótolni, akkor latinul tanul, okkult hiedelmeket olvas és az Istentelenek hadseregét ritkítja. Billi SanGrean a már megritkult Templomosok között, az egyetlen lány, így nincs ideje kávézókban üldögélni és fiúkkal flörtölgetni, hanem üldözheti a bestiákat, az Éhező Halottakat, a szellemeket, az ördögöket, és a grigorikat, vagyis Sötét Angyalokat. Hogy ne csak apja szívtelenségével kelljen megküzdenie, visszatér régi barátja, aki egy évet töltött Jeruzsálemben gyakorlaton, Kay. De vajon milyen bajba képes keveredni Billi? Elfogadja-e végül, hogy Templomosnak KELL lennie, vagy ki tud szabadulni a Rend béklyói közül?

Kezdjük azzal, hogy a történet nekem tetszett, de sántít. Sok negatívat olvastam a könyvről és a fülszöveg is elrettentő, főleg az angol, az valami szerelmes, andalgós, átlag fantasynak írja le a könyvet. De ez nem az! És ez a pozitív csalódás fele.

Először is ott van a mitológia, ami itt igen érdekes, gyakorlatilag az angyalok vannak hangsúlyban, hiába az első fejezetbeli szellem elűzés, végig a kedvenc szárnyas lényeinken van a hangsúly, és ezzel nem igazán tudtam mit kezdeni. Próbálja Chadda felépíteni a világot, és magával is ragad, hiszen logikusan felépített dolog, de egy kicsit irritált eleinte, hogy három féle angyal van, oké, első kettő keresztény/zsidó, az utolsót vegyük az iszlámból. Végül sikerült elérnie Chaddának, hogy ez ne zavarjon, mert bár nem magyarázta el annyira részletesen, mégis adott rá elég indokot. Mégis néhol furcsán gyorsan, kapkodva ír le pár dolgot, pl. az elején a Templomosok történetét az egész Átkozott Tükörrel. Persze, kellett az újítás, el is fogadnám, de ez zavart a leginkább. Kitűnt néhol, amit újonnan próbált bevezetni, főleg a főgonosz az, aki személy szerint irritált.

Ezzel elérkeztünk a történetszálhoz: Nos, iszonyatosan átlátszó. A fülszövegben (angolban) annyira elénk teszik az egész történetet, hogy sírva kapartam a szememet. Chadda olyan nagy jelekkel mutogat a főgonoszra, hogy ennyi erővel a homlokára tetoválhatta volna „ÉN VAGYOK A KÖNYV GONOSZA, ÉS AZÉRT JÖTTEM, HOGY MEGÖLJELEK!” Azt hittem, ezt fogja egész végig rejtegetni, de hála az égnek megmentette magát azzal, hogy egészen hamar, már a felénél leleplezte. Majd megint jött egy nagyon erőltetett dolog, kb. a felénél, ahol azt éreztem, hogy te jó ég, ha megint erre a csattanóra épít, akkor nagyon átlátszóan ír, erre Chadda megint fogta és hamar megoldotta ezt is. Az a baj, hogy próbál ködösíteni, próbál, de egy gyakorlottabb olvasónak nagyon szemet szúrnak a dolgok.

A karakterekről igazán annyit tudok megjegyezni, hogy a főhős idegesítő, elhiszem, hogy lázadó tizenöt éves, de még a vak is látja azt, amit a könyv második felében old fel az író. Nagyobb karakter kidolgozás nincs, szinte a többi templomosról leírást sem kapunk. És itt jön be a képbe az, hogy a fogalmazás szerintem döcögős, tele van tőmondatokkal. Olykor gyönyörűen elénk tárja a jeleneteket, de csak a horroros, véres dolgokat, a többihez, mintha nem értene. Történik haláleset, érzelmes jelenet, ezeket szintén ügyetlenül ábrázolja, és egyáltalán nem lesznek átélhetőek.

Van a történetben egyetlen egy logikai baki, vagy írói erőltetés, hogy a nagy Tükör, amiről az egész szól, hogy kerül a történetbe. Ez… igen gyenge megoldás, és nem tudtam szemet hunyni felette, ezért is a négy pont összesen. Ahogy azon sem, hogy a világvégeszerű dolgokat összesen kilenc embernek kell megakadályoznia az egész földön, vagy hogy szerencsétlen Rend az angyalokat miért keresztekkel akarja távol tartani?

Romantikára vágyóknak nem ajánlom, az angol fülszöveg megtévesztő, ez tényleg, ahogy a trailer is mondja, egy horror(szerű) történet. Nem mondanám erősen véresnek, de leginkább a szörnyölések jellemzik, és bár szerintem néhol kicsit hiányos volt, talán mert az író első könyve, attól még teljesen kikapcsolt, és bár néhol talán bele-beleuntam, azoknak tudom ajánlani, akit leköt az angyalos, több-lényes, szörnyvadászós, tinédzser téma. A könyv nagy hibája szerintem, hogy próbál komoly lenni, véres történet, de az egészet tizenöt évesekkel, ami nem lenne gond, más megoldotta már ezt, de Chadda még el-elbukdácsol. Viszont bónusz pont jár érte, hogy a főgonosz (ha az eredetétől eltekintünk) igazán remekül kidolgozott karakter, és még humora is van, ahogy a másik kedvenc szereplőmnek is.



Kedvenc karakter: Michael, Sátán

Ami kifejezetten tetszett: a kedvenc karaktereim, kardozgatások, szörnyölések, horrorszerű dolgok

Ami nem tetszett: a mitológia egy része, a főgonosz kiléte nekem sántít, a naaaagy erőleutalások

A történet: 4/5 pontból

A karakterek: 4/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

Kiadó:
Könyvmolyképző

Kiadás dátuma: 2011. árpilis 14.

Oldalszám:
280 oldal

Megjegyzések

  1. Szia, azt nem tudod hogy lesz-e folytatása?

    VálaszTörlés
  2. fúúú angyal vonal? arkangyalok, lucifer stb + démon öldöklés? az király :D
    Lin

    VálaszTörlés
  3. lesz folytatása a könyvnek?

    VálaszTörlés
  4. Gigi válasza:
    "Utoljára mondom, hogy kommentbe az angyalkáim nélkül nem tudok válaszolni. Ha választ akartok kapni a kérdésekre, akkor formspringen (fent link) vagy a gyiag@freemail.hu címen kérdezzetek, sajnos most átkozom a technikát.
    Válaszolva a kérdésre: Igen, trilógia, eddig külföldön a 2. része jelent meg Dark Goddess címmel. Hogy mikor jelenik meg magyarul? Nem tudom, legjobb tippem jövőre."

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Én most olvastam el a könyvet, én is egy erős négyest adnék rá, mert bár jó volt különösképpen nem fogott meg. A kedvencem nekem is a Sátán és Michael volt, valahogy rögtön rád gondoltam, hogy na igen, Giginek biztos bejönne a Sátán :). Egyetértek neked, néhol nekem is sántított a történet, egy-két dolgot én máshogy oldottam volna meg az író helyében.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril

V. C. Andrews: Virágok a Padláson

Hogy akadtam rá: Mivel fura érdeklődési köröm van, sokszor belebotlottam ebbe a könyvbe, végül egy német lány javasolta, hogy olvassam el (egyezik az ízlésünk), mivel úgy gondolta, hogy imádnám. Úgy általában az egészről: Adott nekünk a Dollangager család, akik abszolút tökéletesek. Ott van Corrine, a gyönyörű anya, Christopher, a szerető család apa, ifjabbik Christopher, az okos báty, Catherine, a főhősünk, aki balerina akar lenni, és két kisebb iker Cory és Carrie. Igen, a család, mint látjuk imádja a C betűs kezdőneveket. Mind gyönyörűek, mind szőkék és kék szeműek, a szomszédok Dresden babáknak hívják őket, irigylésre méltó életük van. Ha anyuci egy kicsit túl sokat is törődik a külsejével, ugyan mi az, hiszen szeret itt mindenki mindenkit. Ám egy napon a családfő autóbalesetben meghal, és innentől kezdve a tökéletes családi idill megtörik. Édesanyjuk picit összeomlik, de hát ez várható is, végül a szüleihez fordul, és sok-sok levél után a vonakodó nagyszülők készek arra, hogy b

J. M. Barrie: Pán Péter

Hogy akadtam rá: Egyszer volt, hol nem volt sorozat rajongója vagyok és ott beleszerettem Pán Péterbe. Úgy általában az egészről: „Nem létezett náluk boldogabb család, amíg meg nem érkezett Pán Péter.” Ilyen és hasonló baljóslatú mondatok tűzdelik a szöveget, míg megismerjük az átlagos, angol családot, Darlingékat. Nincs túl sok pénzük, a felnőttek házassága nem éppen szerelmen alapul, de van három gyerekük, akik nagyszerű képzelőerővel rendelkeznek. Mrs. Darling, miközben a szokásos anyai teendőket végzi és rendbe teszi esténként a gyermekei elméjét, Wendy, egyetlen lánya képzeletében meglát egy fura nevet, Pán Péterét. Bár a gyerekek váltig állítják, hogy sosem látták Pétert, és a szülők megrögzötten hiszik, hogy ez valami kiskori képzelgés, mégis Mrs. Darling, mintha maga is emlékezne Péterre. Aztán egyik este megjelenik egy levelekbe öltözött fiú, és szerencsétlenül elveszti az árnyékát, amit végül Wendy segít neki visszarakni. Péter, mivel annyira lenyűgözi a lány, ú