Ugrás a fő tartalomra

Kezdő Író Kerestetik

Valljuk be, manapság egyre többen írnak regényt, ha nem is a fióknak, akkor blogregénynek. Nos, mivel az utóbbi időben ez is egy felkapott téma, és piszkálja a csőrömet, itt van egy kezdeményezés a részemről.

Mit ajánlok? Teljes kritikát, nem a nyelvtani helyességről, csakis a fogalmazásról, és a tartalomról, mint ahogy bármelyik könyvhöz írnék. VÉGIGOLVASOM azokat, akik bekerülnek a kalapba, akármilyenek is legyenek. Ha úgy érzed elég bátor vagy, és szeretnél nyílt kritikát látni az oldalamon, akkor jelentkezz.

Mivel most a nyaram húzós lesz, lehet eleve el is tűnök egy időre, ezért a kritikákat őszre/télre ígérem. Akkor fogok majd sorozatban kipakolni hetente a kritikákat. Őszinte véleményt fogok írni, és nem sértő hangnemben, és ajánlom, tényleg csak akkor jelentkezz, ha nem sértődsz meg a negatív kritikán ÉS szerinted TÉNYLEG kiadásra termett a regényed. MINDEN KRITIKA KI FOG KERÜLNI, ÉS AZ ÍRÓK IS ITT LÁTJÁK MEG ELŐSZÖR, MIKOR BLOGON PUBLIKÁLOM!

FIGYELEM! IDŐPONTVÁLTOZÁS! SOKAK KÉRÉSÉRE HOSSZABBÍTOTT LESZ A HATÁRIDŐ!


Feltételek:
- Regénynek kell lennie (azaz minimum 50.000 szó).
- Csakis kizárólag fantasy lehet. Egyetlen kivétel véresen komoly regény, aminek mondanivalója van (ha nem tudod, mire gondolok, nézd meg az Ellen Hopkins kritikáim.)
- Lehet ifjúsági és felnőtt regény is. Lehet erotikus fantasy regény is.
- Csakis kizárólag modern korban játszódó regény lehet. Sajnálom, a történelmi regényeket nem szeretem. Lehet időutazós, de akkor kezdődjön a jelenben, mert a mostani felfogású szereplőkkel tudok azonosulni.
- Kész kell lennie a TELJES regénynek szeptember 1-ig. Tehát nevezhetsz még félkész, vagy most elkezdett regénnyel, ha biztosan kész leszel szeptember 1-re.
- Értelemszerűen csak SAJÁT regény lehet, fanfiction nem játszik.

CSAK ADOTT SZÁMÚ MŰVET FOGOK ELOLVASNI, ezért előválogatást tartok. A nevezési határidő augusztus 31.

Nevezéshez ezeket küldd el e-mailben a gyiag@freemail.hu címre:
- Az e-mail tárgyában szerepeljen, hogy "Nevezés kritikára."
- Írd le a rövid ajánlóját a könyvednek, ami pl. regényként a hátoldalán lenne.
- Csatold az első fejezetet.
- Írd meg milyen korhatáros a történet, ezt mindenkinek a saját belátásra bízom, hogyan dönti el, a 16-osban vannak részletes véres jelenetek, a 18-asban erotika.
- Írd meg az írós oldalad címét. (Már ha van, ez nem szükséges.)

Akinek a művét bekérem elolvasásra, az kapni fog szeptember elsején e-mailt.

Emellett persze, randalírozni fogok interneten, és különböző blogregényeket kiszemelek. Mivel eleve nyilvánosak azok, oda is lehetne kritikát írni. Így nem találom nem szabályosnak, hogy róluk is fogok. (Természetesen minden kritikánál ott lesz az író neve, és oldala.)

Megjegyzések

 1. Nagyszerű ötlet! Mondjuk az én történeteim mind csak a fejemben vannak meg, leírva max a telefonom jegyzeteibe pár vázlat. :D Ahogy magamat ismerem, nem is lesz belőlük regény augusztusig.
  Sok sikert a nevezőknek! Kitartást Giginek! (=

  VálaszTörlés
 2. Hajjaj! Nagy a kísértés, hogy nevezzek, de nem biztos, hogy kész leszek... =S Ahhoz most el kell kezdenem egy eszelős tempót. Na majd meglássuk.

  VálaszTörlés
 3. Egyébként nagyon jó az ötlet!!! =D

  VálaszTörlés
 4. Én nagyon szívesen neveznék, de elég kevés az idő, és már most félek, hogy nem leszek készen, mert a nyakamon az érettségi, meg ehhez hasonlók... Nem lehetne kissé kitolni azt a határidőt? :)Akkor biztosan megemberelném magam.

  VálaszTörlés
 5. Nagyon jó ötlet, szívesen vállalkoznék rá, mert van az elképzeléseidhez is passzoló félkész történetem, amit egyébként is befejeznék a nyár folyamán. De tekintve, hogy legkorábban július elején tudnék nekiállni a munkának, így az augusztus elseje esélytelen. Tudom, hogy ez nem kívánságműsor, de a 31-e lényegesen reálisabbnak tűnne. De legfeljebb majd reklámozom a molyon a blogját, hátha kedvet kapsz egyszer hozzá :)

  VálaszTörlés
 6. Mennyire ragaszkodsz a fantasyhez? Lelkizős könyvek kicsukva? (Nett -re céloz)

  VálaszTörlés
 7. Nos, én sokat írok, több könyvem és novellám is van, meg egy blogom, amire a régi, vagy újabb írásaimat pakolom ki (általában nem a teljeset, akit érdekelnek a regények végei, e-mailben küldöm). Ha befejezem az új regényem, szívesen jelentkezek majd hozzád kritikára :) A blogom, ha érdekel: www.vivianholloway.blogspot.com

  VálaszTörlés
 8. Húúú, ez nagyon tetszik... azt hiszem kicsit összekapom magam, hogy szeptemberre kész legyek :)

  VálaszTörlés
 9. Igyekszem :) Nekem ugyan kész van már három kötet (valamivel több, mint 212 000 szó) de épp most kezdtem szétfaragni az elejét. Mindegy, szeptemberig mindenképpen be kell fejeznem amúgy is :) És köszönöm a lehetőséget!

  VálaszTörlés
 10. Ez nagyon jó ötlet, gratu! :D Összeállítottad már a listát?

  VálaszTörlés
 11. Igen, már megvan, hogy kiket olvasok. :D Csak el vagyok mindennel úszva, ezért nem is ígértem pontos időpontot, hogy mikor lesz kint az első kritika. De már értesítettem az írókat. :)

  VálaszTörlés
 12. Remélem, hozzám is eltalálsz! Szeretem a kritikáidat, sokat lehet belőlük tanulni!

  VálaszTörlés
 13. Be kell vallanom, hogy nem kenyerem az írás. Már az iskolában is rémálmaim voltak tőle, de ahogy az ember korosodik, mind jobban hatalmába keríti valami ösztönszerűség. Ha már ennyi minden megtörtént velünk, legjobbnak láttam nekiülni és pötyögtetni, mert minél kevesebb marad, annál jobban hajt valami belső kényszer, hogy ezt bizony meg kell hagyni az utókornak! Meg a még élő részvevőknek, mert bizony kerül-fordul ki-kipottyan valaki a rostán! Mivel nem vagyok irodalmár, soha nem is volt szándékom azzá válni, csak dolgoztam, de azt aztán mindenfélét, hol itthon, hol meg terepen, sőt még külföldre is elvitt a lábam, ha csak rövidke időközökre is. És úgy nem lehet írni (erre is csak most jöttem rá), hogy ma leírok tíz sort, két hét múlva majd talán megint egy néhányat. Ha már egyszer megvan a fonál kezdete, nem szabad elengedni, mert akkor csak kínlódás, meg nagy rakás gubanc lesz a dologból. Ha meg már megvan a vezérszál, az Isten is belesegít talán, csak győzze püfölni az ember a billentyűket! Még ha nem is szeretné folytatni, valami még az ünnepi ebédtől is felkelti pötyögtetni, és bizony kihűl az étel, mire visszatér, hogy na, lássuk csak miből is élünk! Na, ezzel a pár esetlen mondattal ajánlom mindenkinek soraimat, azt hiszem senki sem bánja meg, aki rászán pár órácskát elolvasására!
  Temerin,2012 február 23. Tisztelettel: G.M. Lajos

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lauren Beukes: Tündöklő lányok

Hogy akadtam rá:   Szeretem az írónőt. Úgy általában az egészről:   Harper Curtis az 1930-as években tengeti unalmas napjait egészen addig, amíg egy véletlen folytán rátalál a Házra, ami értelmet ad az életének. Furcsán hívja magához ez a rejtélyes Ház és odabent nem csak egy hullát talál, hanem egy szobát, ahol nevek várják, és egyből, zsigeri módon tudja, mit kell tennie ezekkel a lányokkal. Az 1970-es években cseperedő kislány, Kirby, pedig nem is sejti mekkora veszélynek van kitéve, amikor egy különös férfi megkörnyékezi, hogy egy játék pónit adjon neki. Sőt, később sem veszi észre a lány, hogy ugyanez a férfi követi élete folyamán, meglepően az öregedés minden jele nélkül. Szóval Lauren Beukes − akitől egy rendesen összerakott krimit olvastam csak − és sorozatgyilkosok meg az időutazás, ráadásul mindennek középpontjában egy rejtélyes ház áll! Úgy gondoltam, ennél izgalmasabb és hátborzongatóbb könyvet most nem is választhatok! És mekkorát tévedtem… Sajnálatos módon is

Steven Rowley: Lily és a polip

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   Ted Flask noha rendelkezik emberi barátokkal, mégis a legjobb barátjának Lilyt mondhatja, aki történetesen egy idős tacskó. Megvan a saját kis rituáléjuk: Minden csütörtökön kibeszélik a helyes pasikat, péntekenként társasoznak, vasárnaponként pizzát esznek. Tednek ez az élet tökéletesen megfelel, még ha éppenséggel a pszichológusa próbál rámutatni, hogy miért is ódzkodik a férfi a randizástól egy rosszul elsült kapcsolata után. Egészen addig minden nyugodt is, amíg meg nem jelenik a polip Lily fején és az életét nem követeli. Alapvetően nem szeretem az állatos történeteket, noha magukat az állatokat imádom, mégis úgy érzem, hogy sokszor az ilyen könyvek csak olcsó húzásként választják az állatos témát, hiszen attól nagyon könnyen elérzékenyülnek az állatbarát szívek. Valamiért viszont mégis úgy éreztem, hogy a Lily és a polip más lesz és amikor belelapoztam, már az első pár oldalon ére

Paul Tremblay: Szellemek a fejben

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   A Barrett család élete összeomlik, amikor az egyik lányuk, Marjorie skizofrénia jeleit kezdi mutatni. Mivel az orvosi kezelés úgy tűnik, nem használ, a családapa a hitébe menekülve a helyi paphoz fordul, aki pedig ördögűzést javasol. A család anyagi gondjai megoldása végett pedig beleegyeznek, hogy valóságshow-ként közvetítsék az egészet. Viszont az egész tragédiába torkollik, amiről tizenöt év után, Meredith, Marjorie kishúga nyilatkozik egy bestseller írónak. Noha a szimpla horrorok nem az én asztalom, az ördögűzés témája mindig is érdekelt, ezért kétség sem férhetett hozzá, hogy ez a könyv azonnal a várólistámra kerül. Nem teljesen azt kaptam, amire számítottam − borzongató horror −, viszont annyira a bőröm alá kúszott a könyv, hogy abszolút nem csalódtam. A Szellemek a fejben ereje abban rejlik, hogy igazából egy kommentár a horror műfaj egészére, és ezáltal egy nagyon intellige