Ugrás a fő tartalomra

Top 10: Kedvenc Romantikus Regény

MIVEL VALAMIÉRT EZ A POSZT VAN ÁLLANDÓAN A NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK KÖZÖTT, SZERETNÉM FELHÍVNI A FIGYELMET, HOGY VAN FRISSEBB ÉS FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ LISTÁM EBBEN A TÉMÁBAN [ITT].

Sokan szeretik a romantikát, és ezért olvasnak romantikus könyveket. Na már most én nagyon válogatós vagyok. Ritka az, ahol tényleg átérzem a dolgokat. A felnőtt irodalomban az a baj, hogy pornósítják és ott is inkább csak a testi vágy van előtérben (természetesen ez csak azokra vonatkozik, amiket én olvastam), az ifjúsági fantasyknál meg az írónénik ritkán emlékeznek rá, milyen volt 16-18 évesen tényleg szerelmesnek lenni, ezért csak nagy szavakkal vagdalkoznak. Felsorakoztatom a 10 legjobb romantikus regényt, amit én olvastam, és SZERINTEM a legjobban mutatják be az érzelmeket. Ezeknek a könyveknek általában nincs nagyobb témája, minthogy egy pár összejön (vagy nem), szóval nem nyomozós-akciós fantasyk. És javarészt ifjúsági regények, mert én is nagy részben azt olvasok. Nem, nem fogok külön csak magyar listát csinálni, mert őszintén 300 olvasott könyvemből, örülök, ha van 10, ami bekerülhetett ebbe a kategóriába. Szóval kezdjük:

10. Stephenie Meyer: A burok
Igen, felkerült Meyer is a listára, mert a végét eltekintve nagyon jó könyv. Meg valljuk be túl sok ilyen "véletlen" dolog van benne, ami csak a könyv olvasása után esetleg, ha eszünkbe jut. Nem sci-fi, mint sokan gondolják, talán disztópiás regény lenne, de egyszerűen Meyer hozza a formáját és elsöpör minden műfaji elemet és a romantika kerül előtérbe. Persze Meyer hozzáállása a kapcsolatokhoz itt sem változott, vagyis a nőknek alárendelt szerepük van, de olvasás közben nem zavart. Amiért kiemelkedő az a szerelmi sokszög, amit Meyer felvázol, és nem is annyira nyálas. Az alapfelállás, hogy megszállják az embereket a tökéletességre törekvő kis lelkek, vagyis földönkívüliek, és Melanie-ba hiába kerül bele egy ilyen lény, küzd és él, ha már a testét nem irányíthatja, így Vanda, a lelkünk és Melanie összebarátkozik kénytelen kelletlen. Igen ám, de Melanie emlékei miatt Vanda is ugyanabba szerelmes, bár aztán talál magának másik férfit is, de a helyzetek, amikbe így keverednek egy nagyon ízléses szerelmi bonyodalmat alkotnak.
Sorozat: Nem, bár az írónő ígérget két részt még.
Sírós: Igen. Habár nem a szerelmi részén sírtam.
Happy end: Igen.
Kiadó: Agave
Tartalmi címkék: invázió, megszállás, szerelmi háromszög, árulás
KRITIKA ITT

9. Suzanne Collins: Az Éhezők Viadala
No igen, erre se számítanának sokan, mint romantikus regény. Az Éhezők Viadala disztópiás regény (ez már a 2. a listán figyeljük? :D), és a szegény körzetekből a lázadás megtorlása miatt a Kapitólium, az irányítószerv, minden évben két-két jelöltet kér egy brutális gyilkolászós tévéműsorra. Természetesen inkább a társadalom kritika és a gyilkolászás van előtérben, de nem annyira sötét hangulatú, mint amilyennek hangzik, bár nem is rózsaszín dolog. A 12-es körzetből a két jelölt között alakul valami, és igenis ábrázolja olyan jól Collins, hogy idekerüljön.
Sorozat: Igen, trilógia, megjelent magyarul két rész. Őszre ígérték a 3-at.
Sírós: Igen. Habár nem a szerelmi részén sírtam.
Happy end: Igen. Mondhatjuk.
Kiadó: Agave
Tartalmi címkék: disztópia, romantikus, tévéműsoros, túlélés, versenyes
KRITIKA ITT

8. Beth Fantaskey: Jessica's Guide to Dating on the Dark SideJessica egy átlagos lány, akit a gimi szőke dívája piszkál, akit a fiúk csúfolnak és visszahúzódóan magában éldegél, legjobb barátnője is van, meg egy kedves pasi, akivel talán alakulóban van valami. De megérkezik a román cserediák, a rejtélyes, és igen szexi, és udvarias Lucius, aki kijelenti, mind ő, mind Jessica vámpír, és el vannak születésük óta jegyezve. Majd kezdődik az udvarlás meg az ellenállás. Nagyon elcsépeltnek hangzik meg sablonosnak és valamilyen szinten klisés, de Fantaskey nem akar nagyot írni, nem akarja annak álcázni, hogy ez valami epikus harcba torkolló szerelem. Egyszerűen egy kikapcsolódó, humoros, könnyed regényt írt. És nagyon jól bemutatja, hogy milyen az, amikor először valakit nem igazán csípünk, de megismerjük és talán meg is szeretjük. A könyvben nagyon ügyesen válogatja meg, mely jeleneteket kell bemutatnia a romantika részéről, és imádtam, mert minden benne van, ami kell egy átlagos, könnyed romantikához. Mégis van benne karakterizálás, egy csipetnyi történet, humor, no meg hihető romantika.
Sorozat: Igen, eredetileg 1 részes lett volna, de a sikerre való tekintettel folytatják. Ősszel jön a 2. része, és az már nagyon akciódús résznek tűnik fülszövegből.
Sírós: Nem.
Happy end: Igen.
Kiadó: Harcourt Children's Books
Tartalmi címkék: előre elrendezett házasság, identitás, királyi vérvonal, középiskola, romantikus, vámpíros
KRITIKA ITT

6. Lauren Oliver: DeliriumDisztópiás regény (a 3. a listán), ahol a szerelmet betegségnek tekintik, ezért mindenki a 18. születésnapját követően (mert akkor alakul ki nagyjából az agy, és lehet minden következmény nélkül végrehajtani a beavatkozást) megkapja azt a kezelést, amivel kiirtják belőle a szerelmet. Igen ám, de ezzel kb. minden szenvedélyes érzelmet is kiölnek. Ebben a világban él Lena, aki nagyon várja, hogy megkapja a kezelést, de sajnos/nem sajnos még előtte szerelmes lesz. És most már inkább meghalna, minthogy ne szeressen. A könyv nagyon jól ábrázolja, hogy a szeretet/szerelem mennyire fontos, és miket szül az ember életébe: pl. szenvedélyt, kreativitást, de fájdalmat is. A történet maga nem nagy, de a gondolatok és a két szerelmes reményvesztett útkeresése egymáshoz nagyon jó.
Sorozat: Igen, trilógia. Megjelent belőle egy rész.
Sírós: Nem.
Happy end: Nem. (Legalábbis az első rész végén nem, több még nem jelent meg.)
Kiadó: HarperCollins
Tartalmi címkék: család, disztópia, lázadás, romantikus, árva
KRITIKA ITT

6. Dia Reeves: Slice of CherryVan Portero, az ajtók városa, ahol láthatatlan ajtók nyílnak minden világba, és ezért a város lakosai az ajtók őrzői. Ez annyit tesz, hogy itt minden szörny valós (nem, nem az átlag szörnyek, hanem Dia Reeves saját agyából előpattant rémálmok), és hogy itt túlélj egy évet, az külön kitüntetés. Két testvér Kit és Fancy itt él, és hát, az édesapjuk nem éppen közkedvelt, mivel sorozatgyilkos volt és épp most ül halálsoron. A két lány teljesen maga alatt van, mert szerették apjukat, és túl kell élniük, hogy utálják őket a városban. Emellett azzal is küzdenek, hogy örökölték apjuk nem éppen kellemes hobbiját és nagyon érdekli őket az emberek szétvagdosása. De persze Kit az örök álmodozó (igen, sorozatgyilkos és álmodozó) minden vágya, hogy szerelmes legyen. A Cherry Parkban tartott összejövetelen, egy régi lakos szelleme, Cherry mindenki kívánságát teljesíti 15 év felett évente egyszer. Innen kezdődnek a bonyodalmak, ugyanis míg Kit élete szerelmét kívánja, Fancy azt, hogy ne kapják el őket, és ezért kapnak egy kulcsot, egy átjárót Fancy álomvilágába. Kezdődhet a gyilkolászás! De eközben a történetben van romantika, hiszen a két főhős mindkettő szerelmes lesz. Van itt énkeresés is, és hogy a két testvér, hogyan dolgozza fel, hogy a pasik bejöttek a kapcsolatukba. Nagyon sok mögöttes tartalma van a belezések és a morbid humor közepette. Sokan panaszkodtak, hogy Ian nagyon brutális pasi, és ki szeretné? Nos, élethű ugyanis Ilannek van múltja *SPOILER* megerőszakolta az apja *SPOILER VÉGE* Csak erős gyomorral ajánlom, de nagyon szépen és sokrétűen bánik a szeretet/szerelem kérdésével.
Sorozat: Nem. Dia Reeves szigorúan csak önálló regényeket ír.
Sírós: Nem.
Happy end: Igen.
Kiadó: Simon Pulse
Tartalmi címkék: gyilkolászós, romantikus, testvérek
KRITIKA ITT

5. Neil Gaiman: CsillagporTristran Thorn átlagos fiú, aki a Fal nevű faluban él, a Fal választja el a valós világot Tündeföldétől. (Khm, Vertigo utalás, khm.) Tristran szerelmes a falu legszebb lányába, (ugyan ki nem?) Victoriába, akiért bármire képes, hiába van a lánynak másik udvarlója is, ezért elindul, hogy elhozzon egy hullócsillagot, ami a Falon kívül esett le. Ami azt jelenti, hogy a csillag az, ami a mágikus világban lenne, egy lány. Sokaknak nem fog tetszeni, de én imádtam a REÁLIS több hónapos utazást, kalandozást Tristrannal és a lassan kibontakozó szerelmet. (Mert ugye filmben az egész egy hét alatt zajlik le. A film teljesen más, de mindkettőt önállóan imádom.) Ez egy kedves, felnőtt mese, szóval nincs benne nagy karakterkidolgozás meg cirkalmas mondatok, viszont annál több meseelem. A vége, főleg az epilógus kifejezetten tetszett, mert keserédes, ellenben a filmmel, ahol minden jó és minden szép.
Sorozat: Nem.
Sírós: Igen.
Happy end: Igen. Végül is az epilógus keserédes.
Kiadó: Agave
Tartalmi címkék: romantikus
KRITIKA ITT

4. Ally Condie: MatchedDisztópiás regény (a 4. a listán, hejj, úgy látszik a disztópiások jók romantikában), és itt az alapvilág olyan, hogy mindent a Társadalom szab meg: mi a munkád, ki a férjed/feleséged, és mikor halsz meg. Mindenkinek van egy Összepárosító bankettje 17 évesen, egy számítógépes program segítségével kiválasztják, hogy kivel illenél a legjobban össze. Általában sosem ismerőssel, de a főhőssel megesik az, hogy pont a legjobb barátját kapja, aki mellesleg a városka leghelyesebb embere, meg kedves is. Ám mikor hazamegy Cassia, az adatkártyán, amit kapott egy teljesen másik fiú adatai vannak, aki Számkivetett, mert bűnöző szülei voltak. (Bűnöző = Lázadó). De Cassia nem tud mit tenni, gondolkozik, hogy most Ky, akit szintén ismer, persze csak látásból, ő lenne az eredeti párja, hiszen a Számkivetettek büntetése, hogy nem kapnak párt. És Cassia nem tehet róla, megismerkedik Ky-jal... és beleszeret. Miközben Xanderrel, a legjobb barátjával kéne járnia. Nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon szép romantikus regény, ugyanis akár egy csókot is már tilt a törvény, és az a tépelődés, ahogy megpróbálják ezt elfogadni, nagyon szép. Ally Condie ért a lassan felépülő, kidolgozott romantikához, és habár az első részben nagyon nem történik semmi, a világ, a halál kérdése, a romantika kérdése teljesen leköt minket. Minden mellékszereplő, és a főhős szülei is lázadnak a társadalom ellen a maguk módján, és ettől lesz iszonyat elsöprő, hogy nem csak a főhős, aki 17 éves lány mer szembeszállni egy disztópiás regény hatalmi rendszerével.
Sorozat: Igen, trilógia, csak az első rész jelent meg.
Sírós: Nem.
Happy end: Nem. Az első résznek nincs happy endje.
Kiadó: Dutton Juvenile, DE VALAMELYIK MAGYAR KIADÓ MEGVETTE A JOGOKAT! NEM TUDOM, KIK ŐK, DE TÁVOLBÓL IMÁDOM ŐKET! KÖSZÖNJÜK! :D
Tartalmi címkék: disztópia, házasság, párválasztás, szerelmi háromszög, énkeresés
KRITIKA ITT

3. Nina Malkin: SwoonDice kénytelen új városba költözni, Swoonba, ami unalmas kis porfészek, és az elkényeztetett unokatestvére az egyetlen barátnője. Ám egy napon, eme említett rokon leesik egy fáról, beveri a fejét, és amíg nincs magánál egy szellem beleköltözik. Egy fiú szelleme, Sinclair-é, akit azon a fán akasztottak fel igazságtalanul Swoon polgárai. Ezért nincs más célja Sinnek, mint a bosszú, és mivel különleges képességei voltak a fiúnak, ezért nekilát rendet tenni a városban, értsd mindenkit bűnre csábít. Nagyon szexuális regény (persze csak ifjúsági szinten), mert Sin képessége, hogy mindenkit szexre csábít. Kifejezhetetlenül jó, ahogyan a főhős beleszeret Sinbe, mert csak Dice látja Sint, ő tudja előhozni unokatestvére testéből. Aztán Dice látja, hogy Sin rosszat tesz, ezért el akarja űzni a szellemét, békét akar neki adni, és véletlenül (mert Sin becsapta) új testet ad a fiúnak és onnantól nincs megállás bűn terén. Nagyon tetszett, hogy Dice nem hülye, tudja, hogy Sin rossz, hogy Sin kihasználja, de ugyanakkor bele van esve, és hát egy kicsit talán Sin szexuális mágiájának hatása alatt is van. Tipikusan reménytelen szerelem dolog, az a vonzódás, ami már rossz és pusztító. Másfelől ott a kérdés, hogy mi van akkor, ha egy pasinak csak a második vagyunk, mivel Sin a szerelme halálát is meg akarja bosszulni. Sötét hangulatú, szexuális és nagyon szép tépelődős regény.
Sorozat: Igen, lesz második része, pedig önálló regénynek indult, szóval befejezett hatást kelt.
Sírós: Igen. Bár nem a romantika részén sírtam.
Happy end: Nem. Az első résznek nincs happy endje.
Kiadó: Simon Pulse
Tartalmi címkék: megszállás, romantikus, természetfeletti erők, unokatestvérek, életvitel
KRITIKA ITT


2. Tabitha Suzuma: ForbiddenVérfertőzéses romantikus regény. Igen, testvér/testvér szerelem. Nincs nagy cselekmény, Suzuma csak azt mutatja be, hogyan lehet az, hogy két megtört ember egymásba szeret, az más kérdés, hogy éppen testvéreknek születtek. Olyan testvérekről van szó, akik egymás mellett nőttek fel és tudnak is rokoni kapcsolatukról. Egy nagyon rossz (hiszen mind a társadalom, mind a törvény elítéli), tiltott szerelemről szól, ami már az elején reményvesztett, de gyönyörűen bánik a szavakkal és az érzésekkel Suzuma.
Sorozat: Nem.
Sírós: Igen. Nem is kicsit.
Happy end: Nem.
Kiadó: Simon Pulse
Tartalmi címkék: alkoholizmus, családi problémák, testvérek, vérfertőzés
KRITIKA ITT

1. Ellen Hopkins: ImpulseEllen Hopkinsos versregény. Nos, kérdezhetnétek, mit keres itt, pont a romantikus regények élén egy nyíltan kemény problémákkal foglalkozó könyv? Ellen Hopkins mindegyik regényében a szerelem és a szeretet mint egy megváltó erő van. A kiút a nehéz helyzetekből és itt sincs másként, de mivel itt annyira gyönyörűen van leírva, ezért lett az első helyezett. Az alaptéma: az öngyilkosság. Három tinédzser: a bipoláris Vanessa, aki vagdossa magát, Conner, a jóképű, nagymenő gazdag fiú, aki a tanárával kavart, és Toby, aki börtönben is járt márt és meleg fiú, történetét követjük végig visszaemlékezésekben. Rájövünk miért akartak mindhárman öngyilkosok lenni és járunk velük együtt pszichológusokhoz, de igazából nem ez segít az élet nehéz problémáinak feldolgozásában, hanem egy társ, egy barát, egy szerelem. És pont ez adatik meg mindhármójuknak. Vanessa vonzódik Connerhez és Tobyhoz, Conner vonzódik Tobyhoz és Vanessához, Toby pedig Vanessához és Connerhez. Na? Igen, ez egy gyönyörűen szép szerelmi háromszög. Nem, nem orgiáznak, hiszen egy terápiás otthonban vannak, viszont ez nem szimpla barátság, ami hármuk között van, ez segíti át őket a komoly problémájukon. Szurkoltam, hogy mindenkinek szép vége legyen...
Sorozat: Nem. De lesz kiegészítő könyve, ami csak annyiban kapcsolódik ehhez, hogy Connor testvére lesz a főhős.
Sírós: Igen. Nem is kicsit. Úristen, de mennyire nem kicsit.
Happy end: Nem. Nagyon nem. Aztán végül is lehet keserédesnek mondani, de úgy bőgtem rajta, hogy ez nekem nem happy end.
Kiadó: Simon Pulse
Tartalmi címkék: mentális betegség, pszichológiai intézet, romantikus, versregény, öngyilkosság
KRITIKA ITT

Megjegyzések

 1. Kedves Gigi!

  Gondoltam, megírom, hogy milyen információt találtam, mert szerintem téged is érdekel.

  Ally Condie honlapján azt írták, hogy Magyarországon a Matched kiadásának jogát a Ciceró vette meg. Már írtam nekik, hogy érdeklődjek, hogy ez igaz-e, és ha igen, akkor mikor számíthatunk a könyv megjelenésére.

  Ha válaszolnak, és megtudok valami újat, írok még. :)

  VálaszTörlés
 2. Remélem, ki fogják adni magyarul a Swoont, mert kíváncsi lettem.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lauren Beukes: Tündöklő lányok

Hogy akadtam rá:   Szeretem az írónőt. Úgy általában az egészről:   Harper Curtis az 1930-as években tengeti unalmas napjait egészen addig, amíg egy véletlen folytán rátalál a Házra, ami értelmet ad az életének. Furcsán hívja magához ez a rejtélyes Ház és odabent nem csak egy hullát talál, hanem egy szobát, ahol nevek várják, és egyből, zsigeri módon tudja, mit kell tennie ezekkel a lányokkal. Az 1970-es években cseperedő kislány, Kirby, pedig nem is sejti mekkora veszélynek van kitéve, amikor egy különös férfi megkörnyékezi, hogy egy játék pónit adjon neki. Sőt, később sem veszi észre a lány, hogy ugyanez a férfi követi élete folyamán, meglepően az öregedés minden jele nélkül. Szóval Lauren Beukes − akitől egy rendesen összerakott krimit olvastam csak − és sorozatgyilkosok meg az időutazás, ráadásul mindennek középpontjában egy rejtélyes ház áll! Úgy gondoltam, ennél izgalmasabb és hátborzongatóbb könyvet most nem is választhatok! És mekkorát tévedtem… Sajnálatos módon is

Steven Rowley: Lily és a polip

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   Ted Flask noha rendelkezik emberi barátokkal, mégis a legjobb barátjának Lilyt mondhatja, aki történetesen egy idős tacskó. Megvan a saját kis rituáléjuk: Minden csütörtökön kibeszélik a helyes pasikat, péntekenként társasoznak, vasárnaponként pizzát esznek. Tednek ez az élet tökéletesen megfelel, még ha éppenséggel a pszichológusa próbál rámutatni, hogy miért is ódzkodik a férfi a randizástól egy rosszul elsült kapcsolata után. Egészen addig minden nyugodt is, amíg meg nem jelenik a polip Lily fején és az életét nem követeli. Alapvetően nem szeretem az állatos történeteket, noha magukat az állatokat imádom, mégis úgy érzem, hogy sokszor az ilyen könyvek csak olcsó húzásként választják az állatos témát, hiszen attól nagyon könnyen elérzékenyülnek az állatbarát szívek. Valamiért viszont mégis úgy éreztem, hogy a Lily és a polip más lesz és amikor belelapoztam, már az első pár oldalon ére

Paul Tremblay: Szellemek a fejben

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   A Barrett család élete összeomlik, amikor az egyik lányuk, Marjorie skizofrénia jeleit kezdi mutatni. Mivel az orvosi kezelés úgy tűnik, nem használ, a családapa a hitébe menekülve a helyi paphoz fordul, aki pedig ördögűzést javasol. A család anyagi gondjai megoldása végett pedig beleegyeznek, hogy valóságshow-ként közvetítsék az egészet. Viszont az egész tragédiába torkollik, amiről tizenöt év után, Meredith, Marjorie kishúga nyilatkozik egy bestseller írónak. Noha a szimpla horrorok nem az én asztalom, az ördögűzés témája mindig is érdekelt, ezért kétség sem férhetett hozzá, hogy ez a könyv azonnal a várólistámra kerül. Nem teljesen azt kaptam, amire számítottam − borzongató horror −, viszont annyira a bőröm alá kúszott a könyv, hogy abszolút nem csalódtam. A Szellemek a fejben ereje abban rejlik, hogy igazából egy kommentár a horror műfaj egészére, és ezáltal egy nagyon intellige